Ciolacu: „amikor a nyugdíjasokról van szó, nem létezik olyan, hogy nem akarom, vagy nem tudom”

A kormány csütörtökön jóváhagyta az új nyugdíjtörvény tervezetét – jelentette be Marcel Ciolacu.

Csütörtöki Facebook-bejegyzésében a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „amikor a nyugdíjasokról van szó, nem létezik olyan, hogy nem akarom, vagy nem tudom”.

„Ez a kormány igazságot fog nekik szolgáltatni!' – fogalmazott bejegyzésében Ciolacu.

Fotó: Agerpres

Marcel Ciolacu a csütörtöki kormányülés elején kijelentette, hogy az új nyugdíjtörvény hatályon kívül helyezi a nyugdíjkiadásokat a GDP 9,4 százalékára korlátozó előírást. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jövő évben nem lesznek adóemelések, de szükség lesz az adóbehajtás hatékonyságának növelésére.

Mint írtuk, kitört a botrány kormánykoalícióban csütörtökön, mert a nyugdíjemelések kapcsán „eltérések vannak a számokban”. A Szociáldemokrata Párt (PSD) által vezetett munkaügyi minisztérium és a liberálisok által irányított pénzügyminisztérium nem ért egyet abban, hogy a jövőre beígért emelések után mennyibe kerül majd az államnak a nyugdíjak folyósítása, és hogy elő tudják teremteni erre a pénzt. A liberálisok megkérdőjelezték, hogy lenne fedezet a növelésekre.

Így kétszeri halasztás után megkezdődött a kormány ülése. Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormány csütörtöki ülésének elején közölte, napirenden szerepel az állami nyugdíjakról szóló új törvény tervezete. „Ez két nyugdíjemelést hoz 2024-ben. Az első akkor esedékes, amikor a nyugdíjpontot indexálják, ahogy azt a törvény előírja, a második pedig szeptember 1-jén, amikor a legtöbb nyugdíjat újraszámítással emelik, korrigálva a nagy igazságtalanságokat”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?