FRISSÍTVE - Botrány a kormánykoalícióban: lesz-e pénz a nyugdíjemelésre? Napirendre tűzték a kormányhatározatot

Kitört a botrány kormánykoalícióban csütörtökön, mert a nyugdíjemelések kapcsán „eltérések vannak a számokban”. A Szociáldemokrata Párt (PSD) által vezetett munkaügyi minisztérium és a liberálisok által irányított pénzügyminisztérium nem ért egyet abban, hogy a jövőre beígért emelések után mennyibe kerül majd az államnak a nyugdíjak folyósítása, és hogy elő tudják teremteni erre a pénzt. A liberálisok megkérdőjelezték, hogy lenne fedezet a növelésekre.

Kormányzati források szerint a probléma közben megoldódott, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mégsem bojkottálja a nyugdíjtörvényt, a pénzügyminisztérium megadja a jóváhagyást. Ezek szerint, a nyugdíjtörvény költségvetésre gyakorolt hatását az Európai Bizottsággal és a Világbankkal is egyeztették, Marcel Boloș pénzügyminiszter csak „akadékoskodik”, bár minden tárgyaláson részt vett.

Kormányülés | Archív fotó: Románia kormánya

Nicolae Ciucă, a PNL elnöke csütörtökön azt mondta, pontosításra van szükség a nyugdíjtörvény kapcsán, miután Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter szerint ennek 55,6 milliárd lej a költségvetésre gyakorolt hatása. Az 55,6 milliárd lej a GDP mintegy 3 százaléka, ami óriási összeg, erre meg kell találnunk a finanszírozási forrásokat – mondta a PNL elnöke.Mindannyian meg akarjuk szüntetni az egyenlőtlenségeket, sok nyugdíjas már évek óta vár erre a döntésre, így amint a részleteket tisztázzuk, a törvényt el fogjuk fogadni. Az biztos, hogy a szerda este bejelentett 55,6 milliárdos lej a GDP mintegy 3%-át jelenti, ami óriási összeg. Meg kell határoznunk a finanszírozási forrásokat, nem ígérhetünk valamit az embereknek, ha annak nincs fenntarthatósága" – tette hozzá Ciucă.

A kormány csütörtöki ülésén napirendre tűzte az új nyugdíjtörvényt, amely alapján 2024-ben két alkalommal emelkednek az állami nyugdíjak: egyszer január 1-jén az inflációs kiigazítással, egyszer pedig szeptember 1-jén a nyugdíjak újraszámítása alapján. A munkaügyi miniszter 2024 szeptemberétől akár 40 százalékos emelésről beszél. Számításai szerint a nyugdíjakra fordított kiadások 2024-ben 30 milliárd lejjel nőnek, elérik a 146 milliárd lejt.

Kétszeri halasztás után kezdődhetett el a kormányülés

Kétszeri halasztás után megkezdődött a kormány mai ülése. A kormányülést azért kellett halasztani, mert a koalíciós pártok egymásnak estek a nyugdíjtörvény kapcsán. Marcel Ciolacu miniszterelnök a román kormány csütörtöki ülésének elején közölte, napirenden szerepel az állami nyugdíjakról szóló új törvény tervezete. „Ez két nyugdíjemelést hoz 2024-ben. Az első akkor esedékes, amikor a nyugdíjpontot indexálják, ahogy azt a törvény előírja, a második pedig szeptember 1-jén, amikor a legtöbb nyugdíjat újraszámítással emelik, korrigálva a nagy igazságtalanságokat”.

A kormányfő szerint az állami nyugdíjrendszerben minden egyenlőtlenséget megszüntetnek, mind a férfiak és nők, mind a különböző törvények alapján nyugdíjba vonulók között. „Ezen túlmenően, a törvény elfogadásával eltöröljük a GDP 9,4%-os küszöbértékét, amelyet azok vezettek be, akik 2070-ig blokkolni akarták a nyugdíjak növekedését”. Közölte, áttanulmányozták a Pénzügyminisztérium véleményét is, és „2024-ben biztosan nem lesz adóemelés Romániában”.

Ugyanakkor hozzátette: „mindannyian tudjuk”, hogy az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Program (PNRR) 4. kifizetési kérelem „adóreformot követel”. A miniszterelnök közölte a pénzügyminisztertől egy adminisztratív konkrét intézkedési tervet vár mind az adóbehajtás, mind pedig az adóhatóság és a vámrendszer digitalizálására vonatkozó konkrét tennivalók tekintetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?