Bűnvádi eljárást indítottak az AUR holokauszttal kapcsolatos állásfoglalása miatt

Eljárást indított hétfőn a főügyészség a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) holokausztot minimalizáló állásfoglalásai miatt.

Claudiu Târziu szenátor, az AUR társelnöke fogalmazta meg a közleményt | Fotó: AgerpresA vádhatóság hétfői közlése szerint a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet 6. cikke alapján indítottak úgynevezett in rem eljárást az ügyben. Ez kimondja, hogy a holokauszt vagy hatásainak nyilvános tagadása, helyeslése, igazolása vagy minimalizálása hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő.

Az AUR egy január 3-i közleményében többek között azt állította: a romániai oktatás minőségének „szisztematikus aláaknázása” folyik évek óta azáltal, hogy olyan „jelentéktelen témákat” nyilvánítanak külön tantárgynak, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani. Példaként a szexuális nevelést és a holokauszt történetét hozták fel. Mindeközben az új generáció neveléséhez alapvető fontosságú tantárgyaknak (az egzakt tudományoknak, a román nyelv és irodalomnak, a román történelemnek) egyre kisebb jelentőséget tulajdonítanak – tette hozzá az AUR.

Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet elítélte az AUR közleményében foglaltakat. A szervezet vezetői azt írták, hogy „a holokauszt tagadása a parlamenti mentelmi jog mögé bújva csak az antiszemita gyűlöletet erősíti, és éppen ennek a politikai következményei vezettek a holokauszthoz. A holokauszt tagadása a demokrácia tagadásának egyértelmű jele.”

A parlament tavaly novemberben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2023-tól kötelező tantárgy lesz az iskolákban a zsidók és a holokauszt története. Az Elie Wiesel-intézet által decemberben közzétett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezetteknek csupán a 32 százaléka válaszolta, hogy Romániában is történt holokauszt, és közülük is csak 31 százalék tekinti Románia Hitler-barát kormányzóját, Ion Antonescu marsallt felelősnek ezért. Az intézet 280 ezer és 380 ezer közöttire becsüli az 1940 és 1944 között román fennhatóság alatt lévő területeken megölt zsidók számát. Ehhez hozzáadódik az Észak-Erdélyből deportált mintegy 135 ezer zsidó, akik többsége nem tért vissza a haláltáborokból.

Kapcsolódók

Kimaradt?