Elie Wiesel-intézet: a holokauszt tagadása a mentelmi jog mögé bújva, erősíti az antiszemitizmust

Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet hétfőn elítélte a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hétfői közleményében foglaltakat.

Claudiu Târziu szenátor, az AUR társelnöke fogalmazta meg a pártja közleményét | Fotó: AgerpresAz AUR szerint évek a romániai oktatás minőségének „aláásása”, hogy olyan „jelentéktelen témákat” emelnek különálló tantárgy rangjára, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani, például a szexuális nevelést vagy a holokauszt történetét. Mindeközben az új generáció neveléséhez alapvető fontosságú tantárgyaknak (az egzakt tudományoknak, román nyelv és irodalomnak, román történelemnek) egyre kisebb jelentőséget tulajdonítanak – állítja a szélsőséges nézeteket hangoztató AUR.

Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet ezzel kapcsolatban azt írta közleményében: az AUR egyik, parlamenti mentelmi joggal védett vezetője a romániai holokausztot „egyszerű leckének” vagy „jelentéktelen témának”.

„A népirtás, egy közösség etnikai alapon történő elpusztítása olyan mellékes téma, amelyet az oktatási rendszerben egy leckén belül lehet tanítani? (...) A holokauszt tagadása a parlamenti mentelmi jog mögé bújva csak az antiszemita gyűlöletet erősíti, és éppen ennek a politikai következményei vezettek a holokauszthoz. A holokauszt tagadása a demokrácia tagadásának egyértelmű jele” – olvasható az állásfoglalásban.

A parlament tavaly novemberben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2023-tól kötelező tantárgy lesz az iskolákban a zsidók és a holokauszt története. Az Elie Wiesel-intézet által decemberben közzétett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezetteknek csupán a 32 százaléka válaszolta, hogy Romániában is történt holokauszt, és közülük is csak 31 százalék tekinti Románia Hitler-barát kormányzóját, Ion Antonescu marsallt felelősnek ezért. Az intézet 280 ezer és 380 ezer közöttire becsüli az 1940 és 1944 között román fennhatóság alatt lévő területeken megölt zsidók számát. Ehhez hozzáadódik az Észak-Erdélyből deportált mintegy 135 ezer zsidó, akik többsége nem tért vissza a haláltáborokból. (MTI)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?