Búcsút mondhatnak a tinik a tetoválásnak – Szülői engedély helyett teljes tiltás (SZAVAZZ!)

Szigorított az egyészségügyi minisztérium a tetoválók szabályozásán, a nemrég kiadott rendelet alapján kiskorúak már szülői beleegyezéssel sem kaphatnak tetoválást vagy piercinget. A Maszol által megkérdezett szülők eddig sem pártolták, hogy gyermekeik 18 év alatt maradandó esztétikai elemet varrassanak magukra, a tetováló szerint viszont a teljes tiltás veszélyeket is vonhat maga után.

Madarasi Csilla nagyváradi tetováló a Maszolnak rámutatott, hogy amióta a törvényen szigorítottak, nem volt 18 év alatti vendége, aki tetoválást kért volna. Előtte szülői beleegyezéssel ő is tetovált fiatalkorúakat, de hangsúlyozta, hogy ha a szülő nem kísérte el a fiatalt, akkor a kitöltött nyilatkozat mellett egy a szülővel folytatott, személyes, telefonos beszélgetést követően vállalta csak el a munkát.

Illusztráció: Pexels

Eddig ugyanis, ha a gyermekért felelős felnőtt rábólintott a műveletre, akkor ezt a jogszabály lehetővé tette. A Hivatalos Közlönyben már megjelent új normatívából viszont ez a cikkely kikerült. Fülpiercinget szülői belegyezéssel továbbra is lehet kérni, egyéb testrészre viszont 16 év alattiak számára nem. A kozmetikai és művészi tetoválásokat pedig egyszerűen megtiltották a 18 év alattiaknak, már nem olvasható az a mondat, amely ez alól szülői beleegyezéssel kivételt tenne.

Hatalmas felelősség

Madarasi Csilla tapasztalata szerint a fiatalok többsége szeretne ugyan tetoválást, de csak 5-10 százalékra tehető azoknak a 16-18 alattiaknak a száma, akik végül meg is csinálják. Meglátása, hogy a tetoválók részéről hatalmas a felelősség, ha nincs szülői jóváhagyás. Egy elrontott, ne adj' isten elfertőződött tetoválás esetén a szülő akár még be is perelheti őket. Ugyanakkor a törvény hiába tiltja, ha a szülő megengedi, akkor várhatóan meg is csinálják. „Ezt annyira nem lehet kontroll alatt tartani” – mutatott rá. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy épp a szigorítás miatt magas a kockázata, hogy a fiatal olyan sufniszalonokba megy, ahol ezt a tiltás ellenére majd bevállalják.

A tetoválót arról is kérdeztünk, hogy volt-e olyan tapasztalata, amikor bárki megbánta volna a fiatalkorában kapott tetoválást és az eltávolítását kérte. Madarasi azt mondta, hogy neki ilyen esete nem volt, ugyanakkor kiemelte, hogy ő mindenkit úgy tetovál, mintha azt magának készítené. „Ha a személy tizennyolc év alatti és olyan tetoválást kér, amit megbánhat, például szerelme nevét vagy egy nagyon nagy tetoválást, akkor próbálom lebeszélni róla. Ha a minta, amit szeretne esztétikailag nem szép vagy nem illik a személyiségéhez, akkor azt nem vállalom el” – ecsetelte. Bevallotta, hogy ő például egy kislányra nem tetoválna halálfejet, ugyanakkor mindig elbeszélget a vendégeivel, megpróbálja megismerni őket, hogy az alapján alakuljon ki a megfelelő minta. Rámutatott, 18 év alattiakra rendszerint kisebb tetoválást készítettet, olyan modelleket, amelyeknek volt valami szimbolikája is. Persze akkor, ha a szülő is beleegyezett.

Illusztráció: Pexels

Egy ilyen felelős döntéssel várni kell

Nem minden szülő nyitott arra, hogy gyermeke ilyen maradandó „esztétikai kiegészítőt” kapjon. A Maszol egyik olvasója név nélkül nyilatkozva be is vallotta, hogy lánya hiába szeretett volna tetoválást, nem engedte meg neki. „Engem a tetoválás véglegessége rémíszt meg, bár tudom, hogy esetleg el is tüntethető. Abban bízom, hogy ha valaki felvarrat magára valamit, annak valóban van jelentősége, jelentése a számára, de ez az évek során meg is változhat. Ezért ragaszkodom ahhoz, hogy ha a lányom meghoz egy ilyen döntést, a legfelelősebben tegyen. Elismerem, hogy húztam az időt. Most viszont már nincs kiút, a 18. születésnapjára tetoválást kér. Remélem, jó érzékkel, jó ízléssel választ és varrat magára, nem fogja néhány év múlva megbánni” – mondta az anyuka.

Egy másik szülőt is kérdeztünk ez ügyben, neki van tetoválása, de ő is már betöltötte a 18. életévét, amikor azt „magára varatta”. Gyermekével már korábban megbeszélte, hogy amíg nem válik nagykorúvá, addig nincs helye a tetoválásnak. „El is magyaráztam neki, hogy miért nem. Azért, mert még mindig vannak olyan állások, ahová nem vesznek fel, ha tetoválásod van. Régen például a rendőrséghez sem vettek fel. Ez már megváltozott, de például légiutaskísérőnek nem alkalmaznak, még ha el is tudod takarni a tetoválást” – ecsetelte olvasónk. Rámutatott, a gyermek még nem tudja, hogy mi szeretne lenni, így ne a tetoválás legyen az ok, ami később esetleg gátolhatja álmai megvalósításában. A piercing tiltásával ugyanakkor nem ért egyet, hiszen az eltávolítható.

Szavazó

Egyetértesz a teljes tiltással?

Szavazás eredménye
Szavazás eredménye
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?