Így biztosítják a folyamatos ügyintézést Csíkszeredában és a Hargita megyei intézményeknél

Alkalmazkodva a járványügyi szigorításokhoz, a csíkszeredai városháza átszervezte az ügyintézés folyamatát, és a megyei intézmények is igyekeznek gördülékennyé tenni az ügymenetet az új szabályozás keretei között.

A csíkszeredai polgármesteri hivatalba legkevesebb harminc napon át csak azok a lakosok léphetnek be, akik zöldigazolvánnyal rendelkeznek, vagyis teljesítik valamelyik feltételek egyikét: oltottak a koronavírus ellen (és legalább tíz nap eltelt a teljes az oltási séma lezárása után); 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt-eredmény igazolását tudják felmutatni; igazolják, hogy az utóbbi hat hónapban átestek a COVID-19-fertőzésen – ismertette Korodi Attila polgármester és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kedden, sajtótájékoztatón.

A polgármester kitért néhány fontosabb területre, így a szociális igazgatóság szolgáltatásaira. A városvezető szerint a gyermektámogatásokkal, család- és időstámogatásokkal, vagy éppen a fűtéstámogatással kapcsolatos ügyeket továbbra is lehetséges személyesen intézni a városházán. Ugyanakkor arra bátorítanak mindenkit, hogy figyelembe véve a járványhelyzetet, nyújtsák be e-mailen keresztül a szükséges dokumentációkat. „A kormány módosított a rendelkezéseken és egyértelművé tette, hogy a szociális szolgáltatások az alapvető jogokhoz tartoznak, ezért ezeket azok is elérhetik, akik nem rendelkeznek zöldigazolvánnyal” – emelte ki Korodi Attila.

Adófizetéshez, bírságok törlesztéséhez a ghiseul.ro platformját javasolják, személyi igazolványokkal kapcsolatos ügyintézéshez pedig az elojegyzes.szereda.ro weboldalt érdemes használni. A polgármester ugyanakkor elmondta: a bélyeg-illetékek kifizetése sürgősségi esetnek minősül például bírósági perek esetén, ezeket a Mikó-várban erre a célra megnyitott ablaknál be lehet fizetni. Korodi Attila arról is beszámolt, hogy a városháza alkalmazási folyamatai nem állnak le, így a kiírt versenyvizsgákat is lefolytatják, akik különböző városházi munkakörre jelentkeztek, részt tudnak venni a vizsgákon.

Szintén kivételt jelent a személyi nyilvántartó és anyakönyvi osztály működése: születés, vagy haláleset bejelentése miatt személyesen is be lehet lépni a hivatalba. Személyi igazolványok készítése esetén viszont csak zöldigazolvány meglétével, vagy megfelelő (PCR-, vagy gyorsteszt) teszttel lehet eljárni.

„A lejárt személyi igazolványok továbbra is érvényesek. Ha megszűnik a sürgősségi helyzet, akkor további 90 napig érvényesek maradnak. Viszont van egy olyan helyzet, amit sürgősségi esetnek fogunk tekinteni, ez a 14 évesek első személyi igazolványának a kibocsátása” – szögezte le Korodi Attila. Hozzátette: a már elindított személyi igazolvány-igénylések esetén van lehetőség a személyes ügyintézésre zöldigazolvány vagy teszt felmutatása nélkül is, a városháza belső udvarán alakítottak ki e célból egy nyitott ablakos rendszert.

A polgármester hozzátette: ami eddig működött online formában, az ezt követően is fog. Sürgősségi esetekben (például anyakönyvezéskor) az intézmény alternatív megoldásokat biztosít azon személyek számára, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy megfelelő teszttel. Ezt a lehetőségek függvényében online vagy kültéri ügyintézés formájában oldják meg. Szintén sürgősségi esetnek tekinthető a sírhely igénylése – hangzott el.

Korodi Attila arról is beszámolt, hogy a városházi munkavégzés szervezése során a munkatársakat úgy osztották el az irodákban, illetve részlegesen otthoni munkavégzésre, hogy a városházán egy időben nem tartózkodik az alkalmazottak több mint fele.

Borboly Csaba kifejtette: a sok negatív hozadék mellett a vírushelyzet lehetőséget teremt az online ügyintézés és a digitalizáció erősítésére, fejlesztésére. „Ezt kell tovább erősítenünk. A digitalizációért felelős minisztérium ügyvivő minisztere, Tánczos Barna számára is tettünk le javaslatokat arra vonatkozóan, hogy amit most kényszer hatására vállaltak a különböző hivatalok, azt őrizzük meg akkor is, ha nem lesz vészhelyzet” – fogalmazott a politikus. Borboly Csaba kiemelte: a digitális ügyintézés gyorsabb, mint a hagyományos mód. Hangsúlyozta: a megyei szociális igazgatóságon biztosítják a személyes ügyintézést, ugyanígy az építkezési hivatalok is elérhetőek.

A megyei tanács elnöke elmondta azt is, hogy a területi irodákon keresztül igyekeznek segíteni a zöld igazolványok kiváltását, letöltését, telefonokra való lementését, mivel ez sokaknak gondot okoz. A megyei tanács épületében ugyanakkor szintén korlátozták a személyzet fizikai jelenlétét, a nagyobb irodákban legfeljebb kettő, a kisebbekben maximum egy személy tartózkodhat, a többiek otthonról dolgoznak.

A csíkszeredai városházán az ügyfélszolgálatot biztosító szakosztályok, szakirodák elérhetőségei megtalálhatók a városháza honlapján.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?