Koronavírus: hat ezrelék fölé emelkedett a csíkszeredai fertőzöttségi ráta

Korlátozások bevezetésére készülhet Hargita megye székhelye, miután a városban csütörtökre meghaladta a két hétre számított fertőzöttségi mutató a 6 ezrelékes küszöböt. Az országos intézkedések nyomán többek között hétvégi kijárási tilalomra kell készülniük a be nem oltott lakosoknak.

A fertőzöttségi arány Csíkszeredában is meghaladta a 6 ezreléket. Ez további korlátozásokat von maga után, amelyek a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság későbbi határozata alapján lépnek érvénybe – közölte csütörtökön a csíkszeredai városháza. Mint közleményükben leszögezték: akik felvették az oltást, illetve akik átestek a koronavírus-fertőzésen, nem szenvednek különösebb hátrányt, az oltatlanok mozgástere azonban jelentősen beszűkül, szinte minden tevékenységhez szükség lesz a zöld igazolványra.

A város vezetése szerint arra kell készülniük a csíkszeredaiaknak, hogy a mozik, koncerttermek, színházak 50 százalékos kapacitással működhetnek és kizárólag zöld igazolvánnyal rendelkező személyek számára lesz lehetséges a belépés. Hasonlóan zöld igazolványhoz között az éttermek, kávézók, kereskedelmi központok élelmezési egységei, játszóházak, játéktermek, fitnesztermek, sportcsarnokok (fejenként 4 négyzetméter biztosításának feltételével), beltéri medencék, a szerencsejáték-termek látogatása. Ezek 5.00 és 24.00 óra között tarthatnak nyitva. A bárok, klubok átmenetileg bezárnak.

 

Az üzletek és szolgáltatások hétvégén csak 5.00 és 22.00 óra között fejthetik ki tevékenységüket.

Az esküvőket, keresztelőket és hasonló eseményeket a rendezvénytermek 50 százalékos kapacitásával szervezhetik, de a vendégsereg létszáma nem haladhatja meg a 200 főt. Konferenciák, workshopok a befogadó tér 50 százalékos telítettségével szervezhetők, fejenként 2 négyzetméter felület biztosításának feltételével.

A zöld igazolvánnyal nem rendelkezők péntektől vasárnapig 20.00 óra és hajnali 5.00 óra között nem hagyhatják el a lakhelyüket.

A városháza közleménye kitért arra is, hogy hétfőtől országszerte egységes szigorítások lépnek érvénybe, ennek részleteiről Klaus Iohannis államelnök legkésőbb pénteken számol be.

Kapcsolódók

Kimaradt?