banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Bihar megyében a tanügyi alkalmazottak 42 százaléka szeretné beoltani magát koronavírus ellen

Pontos adat nincs arról, hogy Biharban az iskolai személyzet közül hányan regisztráltak eddig a koronavírus elleni védőoltásra, csak azt tudni, hogy előzetes felmérések szerint 42 százalékuk jelezte igényét, hogy beoltaná magát. 

Előzetes felmérések szerint a tanítók, tanárok és az óvodákban, iskolákban dolgozó kisegítő személyzet 42 százaléka szeretné beoltani magát koronavírus ellen Bihar megyében, tudtuk meg Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettestől. A vakcina beadásának előjegyzését az egységes regisztrációs platformon az iskolák saját hatáskörben végezték el, de vannak olyanok, akik magánúton intézték az oltás beadatását, magyarázta a szakember.

A tanintézetek összeállították ugyan a jegyzéket azokról, akik igényelték a védőoltást, de hogy közülük hányan kapták már be az első dózist, illetve hogy vakcina hiányában hányuknak halasztották el a beoltását, azt jelenleg nem lehet tudni. Kéry Hajnal szerint, mivel a tanfelügyelőségek fölött átnyúltak ebben a kérdésben, a megyei tanügyi hatóságnál azt sem tudhatják, az iskolák szintjén összeállított kimutatások mennyire felelnek meg a valóságnak.

Arról végképp nincs reális adat, hogy a 42 százaléknyi iskolai személyzet közül végül ténylegesen hányan gondolhatták meg magukat, illetve hogy ez az arány nőtt-e az utóbbi időszakban.

Kéry Hajnal szerint azonban szükséges és lehetséges az iskolák újranyitása február 8-án. Biharban nem volt és jelenleg sincs olyan súlyos helyzet, amely indokolná az iskolai bezárásokat. Az óvodások és az elemista diákok számára rendkívül fontos, hogy megnyíljanak a tanintézetek, ugyanis a kisgyermekekkel a legnehezebb az online oktatás, ők folyamatos odafigyelést és oktatást, törődést igényelnek, nyomatékosította a főtanfelügyelő-helyettes.

Elmondta továbbá, az V.–VIII. osztályosok és a középiskolások már jobban boldogultak az online oktatással, de a szakember szerint az internetes oktatás nem helyettesítheti az iskolai foglalkozásokat. A végzős osztályok számára szintén rendkívül fontos, hogy visszatérhessenek az iskolákba, helyzettől függően legalább a vizsgatantárgyak óráin jelen kellene lenniük – magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes.

Amennyiben egy-egy településen mégis megugrik a fertőzések száma, vagy valamely iskolában jelenik meg a vírus, akkor időlegesen is be lehet zárni tanintézeteket, ameddig meg nem oldódik a helyzet, magyarázta Kéry Hajnal. Szerinte teljesen indokolatlan az egész tanügyi rendszert és valamennyi iskolát zárva tartani, főleg hogy vannak olyan települések ahol hosszú idők óta egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem diagnosztizáltak.

Az iskolai biztonságot növelné az is, mondta a Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, ha a diákokat reggelente külön, a számukra fenntartott közszállítási járatokkal szállítanák, és ugyanígy az iskolai program végeztével. Szerinte ezt mind városi, mind megyei szinten meg lehetne szervezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?