Betilthatják az Eredeti Székely Medve Trutyit

A csíkszentsimoni Lixid Project Kft. által forgalmazott, állítólag 100 százalékban barnamedve ürülékből álló termék a fogyasztóvédelmi hatóság célkeresztjébe került.

A B1 televízió Sub semnul întrebării című műsorában nagy teret szenteltek az Eredeti Székely Medve Trutyinnak, miután a terméket állítólag egy kézdivásárhelyi bárban fedezte fel Mircea Diaconu, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője. Az Országos Fogyasztóvédelem (ANPC) vezetője szerint nem kizárt, hogy a termék bevonására kényszerítik a gyártót, ha nem tisztázza meggyőzően, hogy mi van a konzervben.

Fotó: B1 TV

A műsorvezető, Robert Turcescu hangsúlyozta: a 40 lejért forgalmazott konzervet Diaconu szúrta ki a céhes város egyik szórakozóhelyén, mint emberi fogyasztásra nem alkalmas terméket, megrökönyödésében a sajtóhoz fordult felfedezésével.

Turcescu egyrészt furcsállta, hogy Romániában lehet medveürüléket forgalmazni, majd hangsúlyozta: azon cég termékéről van szó, amelyik korábban az általa gyártott csipsz zacskójára ráírta, hogy Székelyföldön készült. Ezt megerősítette a műsorba bekapcsolt Horia Constantinescu, az ANPC vezetője is, aki szerint a gyártót rá lehet kényszeríteni, hogy a terméket ne forgalmazza, vagy magyarázza meg a címkén, hogy tulajdonképpen mit tartalmaz a konzerv.

„Először is, a szóban forgó gazdasági szereplőt a múltban más jogsértések miatt is szankcionálták. Ő az, akinek a csipszes zacskóira Székelyföld volt ráírva, mint a termékek származási országa, ami miatt megbüntették. (…) Ez mindig megdöbbent bennünket. Látja, mindenki azzal játszik, amihez a legjobban ért, azt hiszem, olyan terméket hoz forgalomba, amely ellentétes a fogyasztói kódexszel” – magyarázta a fogyasztóvédelem vezetője.

„A fogyasztói kódex világossá teszi, hogy nem lehetnek olyan termékeink, amelyek veszélyeztetik a fogyasztók egészségét, úgy gondolom, semmilyen élőlény ürülékével való játék nem ajánlott és veszélyes az egészségre” – tette hozzá Horia Constantinescu.

A termék címkéjével kapcsolatban kifejtette, hogy nem lehet szó vegán termékről.

„Először is úgy gondolom, hogy egy nem helyénvaló viccről beszélünk. Valószínűleg rejtett üzenetről van szó annak a személynek a részéről, aki úgy gondolta, ezzel játszik” – mondotta az ANPC elnöke.

Honnan van a medveürülék?

A B1 egy másik anyagban is nagy terjedelemben foglalkozik a Tiltott Csíki Sört is gyártó Lixid Project által piacra dobott trutyival.

„Kovászna megyében is árulják, Kézdivásárhelyen találtuk, a Lixid Project, a Csíki Sör és az azonos nevű csipsz készítői által franchise-olt bárban. Úgy tudjuk, hogy ez valamilyen szuvenír, magyarázatot nem tudtak adni. Megadják az eltarthatósági időt is, ami őrültség, nem értem, miért adnak meg eltarthatósági időt, ha nem élelmiszerről van szó. A fordítás nem teljes, az áll benne, hogy székely termék, Székelyföldön gyártják, és hogy lehet vele dolgozni, kézbe lehet venni és formázni, mint a gyurmát, így magyarázták nekem. Bizonyos értelemben lehet vele játszani, de nem tudom, hogy rendben van-e, mi történik, ha egy gyerek játszik vele, és a szájába veszi? A termék 40 lejbe kerül, nem vontuk ki a forgalomból, mert nem élelmiszer, figyelmeztetésekkel van ellátva. A Hargita megyei kollégáimat is értesítettük, mert Csíkszentsimonban, Hargita megyében állítják elő” – idézik a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal helyettes vezetőjét. Mircea Diaconu szerint ki kellene deríteni, honnan származnak a konzervben található szerves anyagok, és hogy a vadászati hatóságok vagy a Romsilva engedélye alapján mentek-e az erdőbe medveürüléket gyűjteni.

A csikisor.hu internetes oldal szerint az Eredeti Székely Medve Trutyi „vadon, természetes környezetben élő medvéktől származó, frissen, melegen csomagolt BIO, kézműves termék”, melynek összetétele „100% erdélyi barnamedve ürülék”. Magyarországon 3450 forintért rendelheti meg az, akinek van hozzá gusztusa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?