Beiskolázás szórványban: Fehér megye két nagy múltú iskolájában kis csökkenésre számítanak

A következő tanévben országszerte kevesebb diák kezdi meg a középiskolát, mivel a mostani nyolcadik osztályosoké volt az első évfolyam, amely az iskolát az előkészítő és nem az első osztályban kezdte el. Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a február elején összeállított és a minisztériumnak elküldött beiskolázási adatok alapján mindez hogyan érinti a szórványban élő magyar nyelven tanuló diákokat és a tanintézményeiket. Fehér megyében két nagy múltú középiskola várja a kilencedikeseket a következő tanévben is. Idén szerencsés helyzetben vannak, a megye 19 településén működő magyar nyelvű alsó tagozati oktatást intézményeiben nem szűnnek meg osztályok.

Fehér megyében két intézményben zajlik magyar nyelvű középiskolai oktatás, az egyik a gyulafehérvári Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum, amelynek tanulói kizárólag fiúk, többségében azok, akik a későbbiekben a kántori, illetve a katolikus lelkipásztori hivatást választják. Fehér megye másik középiskolája a nagy múltú negyenyedi Bethlen Gábor Kollégium

Az idei nyolcadik osztályosok generációjánál vezették be először az előkészítő osztályt, emiatt abban az évben nagyon sokan megijedtek ettől a kísérlettől, és hamarabb íratták be a gyerekeiket az iskolába. Nemcsak a magyar, hanem a román tagozaton is így tettek a szülők, emiatt ebben az évben országos szinten a nyolcadik osztályban negyvenezer diákkal kevesebb van az előző generációkhoz képest.

A gyulafehérvári teológiai líceumban a tervek szerint egy kilencedik osztály indul az ősszel 24-es létszámmal – tudtuk meg Nagy Tímeától. A Fehér Megyei Tanfelügyelőség kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelője elmondta továbbá, hogy a nagyenyedi kollégiumban három kilencedik osztályt indítanak a 2021–2022-es tanévben: az egyik pedagógiai szakképzést nyújtó osztály lesz, amelybe szintén 24 tanulót várnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Emellett indul egy vegyes képzést nyújtó reál tudományok osztály is, itt a csoport egyik fele matematika-informarika szakon, míg a másik fele természettudományok szakon tanul majd. Az osztályt 13-13-as létszámmal indítják, tehát összesen 26-an tanulnak majd itt. A Bethlen Gábor Kollégiumban szakiskolai osztály is indul, ahol szakács szakon szerezhet képesítést a sikeresen bejutó 24 diák. Ez nem duális képzés lesz, hanem hagyományos szakiskolai képzés – tudtuk meg.

A negyenyedi Bethlen Gábor Kollégium madártávlatból | Fotó: Facebook

Az országos szinten tapasztalt létszámcsökkenéssel kapcsolatban a kisebbségi tanfelügyelő megjegyezte, hogy a gyulafehérvári teológiai líceum esetében azért nem számoltak létszámcsökkenéssel, mert abba az iskolába a legtöbb diák főként a székelyföldi megyékből iratkozik be. Hasonló a helyzet a Bethlen Gábor Kollégium pedagógiai osztályában, ahová előszeretettel jelentkeznek más megyékből származó tanulók, mivel Erdély szerte viszonylag kevés tanintézményben nyújtanak magyar nyelvű pedagógiai szakképzést.

Nagy Tímea megjegyezte, hogy a szakács szakosztályban is olyan képzést nyújtanak magyar nyelven, amelyhez hasonlót legközelebb Bihar megyében sajátíthatnak el a diákok, ezért ez a szak is népszerű a más térségekből származó diákok körében.

A gyulafehérvári római katolikus teológiai líceum |Fotó: Facebook

„A Fehér megyei magyar nyolcadik osztályos diákok többsége a Bethlen Gábor Kollégiumot választja továbbtanulás céljából, úgyhogy a Fehér megyei magyar nyelvű középiskolai oktatás fennmaradása nem a más megyéből érkezők számától függ. Kivételt képez ez alól a teológiai líceum, amelyben a diákok nagytöbbsége más megyékből érkezik. Ugyanakkor a nyolc évvel ezelőtt bevezetett előkészítő osztályok miatti létszámcsökkenés nem befolyásolja a Fehér megyében meghirdetett középiskolai osztályok számát. A beiskolázási tervekben szereplő osztálylétszámokat az aktuális előírásoknak megfelelően hirdetik meg. Hogy aztán végül hány diákkal indulnak az osztályok, az majd csak ősszel, a tanévkezdéskor derül ki” – mutatott rá Nagy Tímea.

Az elemi oktatással kapcsolatban megtudtuk, hogy az idei beiskolázási tervek alapján Fehér megye azon tizenkilenc településén, ahol magyar nyelvű általános iskolai képzést nyújtanak, egyetlen osztály sem szűnt meg, ugyanakkor csak mintegy három olyan tanintézmény van, ahol az elemi oktatásban nem összevont osztályokban tanulnak a diákok. Az elemi osztályok többségében sikerül teljesíteni az induláshoz szükséges minimális hetes létszámot.

Kapcsolódók

Kimaradt?