banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Beiskolázás szórványban: Hunyad megye minden városában van még alsó tagozati oktatás

A következő tanévben országszerte kevesebb diák kezdi meg a középiskolát, mivel a mostani nyolcadik osztályosoké volt az első évfolyam, amely az iskolát az előkészítő vagy a nulladik és nem az első osztályban kezdte el. Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a február elején összeállított és a minisztériumnak elküldött beiskolázási adatok alapján mindez hogyan érinti a szórványban élő magyar nyelven tanuló diákokat és a tanintézményeiket. Hunyad megyében a diáklétszám jelentős hányadát teszik ki a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonok neveltjei, de az egyetlen induló vegyes profilú kilencedik osztályt nem érintik közvetlenül a beiskolázásban tapasztalt változások.

Csatlós Erzsébet, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Hunyad megyei elnöke portálunknak elmondta, hogy a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban egyetlen kilencedik osztályt hirdettek meg a következő tanévre, vegyes profillal: matematika-infornatika szak, valamint turizmus szaklíceum. Az ősszel induló tanévben 25 diákra számítanak. Ez alatta van az elméleti osztályok és fölötte a szaklíceumi osztályok minimumának. Amint Csatlós Erzsébet megjegyezte, az iskola választását az indokolja, hogy minél több gyermeknek teremtsék meg a lehetőséget, hogy megtalálja a maga útját.

„Hunyad megyében a legnagyobb probléma, hogy egyre kevesebb gyermekünk van. Az aktuális tanévben összesen 24 előkészítő osztályos diák tanul a megyében magyarul. Mivel még nem történt meg a következő tanévre a beiratkozás, nem tudjuk, hogy a hányan lesznek az ősszel, de hiszem, hogy elegendően. Ha egy kicsivel harminc fölé mennénk, akkor már nagyon boldogok lennénk. Nem az a gond, hogy nem választják a magyar tagozatot a diákok, hanem – ami a román gyermekek esetében is igaz –, hogy egyszerűen kevés a diák, ez főként a 2013–2014–2015-ben születettekre igaz. A gyermekvállalási kedv csökkenése a magyar tagozaton hatványozottan érződik” – részletezte a pedagógus. 

Minél több diáknak kedvező ajánlattal állnak elő

Csatlós Erzsébet hangsúlyozta, hogy az említett dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum az egyetlen magyar nyelvű oktatást nyújtó középiskola Hunyad megyében, ahol rendszerint igyekeznek olyan vonzó képzési ajánlatot összeállítani, ami több diáknak kedvez. Sajnálattal jegyezte meg, hogy szakiskolai osztály indításának ötlete is felmerült Déván, azonban az oktatás nem működött megfelelően, ezért tavaly elindították a turizmus szakközépiskolai osztályt is, amelyben azok a diákok is használható szakképesítést szereznek, akik nem szeretnének továbbtanulni.

A Téglás Gábor Elméleti Líceum épülete Déván | Fotó: Facebook

Amint az RMPSZ megyei elnökétől megtudtuk, Hunyad megyében hét településen zajlik jelenleg magyar nyelvű általános iskolai oktatás: Déván, Vajdahunyadon, Szászvároson, Petrozsényban, Vulkánban és Lupényban. Utóbbi városban hat gyermek tanul az összevont elemi osztályban, de Csatlós Erzsébet elmondása szerint nagyon lelkes a tanítónő, aki azt is mondta, ha csak egy gyermek lenne az osztályban, akkor is örömmel tanítaná őt.

Csatlós Erzsébet továbbá hangsúlyozta, hogy ilyen körülmények között is igyekeznek minőségi oktatást nyújtani az általános iskolákban. Mint mondta, ehhez hozzájárul az is, hogy az Iskola Alapítvány által indított délutáni iskola program sikerrel működik a megyében, ez pedig vonzó a szülőknek, akik tudják, hogy „a gyermekek jó helyen vannak, és megfelelő segítséget kapnak a tanulásban, illetve ebéd is jár nekik”.

Az oktatást sikeresen támogató kezdeményezések

Hozzátette: van arra is példa, hogy egyes gyermekek szülei kifejezetten ezen lehetőségek miatt választják a magyar nyelvű oktatást. Emellett az RMPSZ és az RMDSZ közös, iskolakezdést támogató programja is nagy sikernek örvend, amely révén tanszerekhez, tankönyvekhez jutnak a diákok. A Rákóczi Szövetség hozzájárulásával pedig iskolatáskát is kapnak a gyermekek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A szerencsénk az, hogy működik a megyében a Szent Ferenc Alapítvány Déván, Szászvároson és Petrozsényban is, és ezeken a helyeken vannak is gyermekek. Déván olyan évfolyam is volt, amelyben a gyermekek kétharmadát az alapítvány neveltjei tették ki, de egyébként minden évben a diákok jelentős hányadát képezik ezek a gyermekek. Ennek ellenére a Téglás Gábor sajnos már nem tudta megőrizni a párhuzamos elemi osztályokat. Évekig sikerült két osztályt indítani, de az utóbbi három évben már nem indult az évfolyamokon egynél több osztály” – vázolta a helyzetet Csatlós Erzsébet.

A pedagógus azzal zárta gondolatait, hogy mindezek mellett nagy reményekkel tekintenek a jövőbe, főleg most, hogy elindult újra a jelenléti oktatás.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?