Bankkártyával is „bedobhatjuk” a perselypénzt a csíksomlyói kegytemplomban

Ha templomba megyünk és pénzt dobnánk a perselybe, de azon kapujuk magunkat, hogy nincs nálunk készpénz, akkor újabban Erdély- és Székelyföld-szerte rátalálhatunk a kézenfekvő megoldásra: egyre több helyen szereltek fel a templomokban „elektronikus perselyt”, amely segítségével pillanatok alatt bankkártyával utalhatjuk át az adományt az egyház részére.

Hasonlóképpen jártak el a csíksomlyói kegytemplomban is, ahol bankkártya-olvasó terminál áll a hívek és a látogatók rendelkezésére, ha banki átutalással szeretnének pénzt adományozni az egyház részére. Az „elektronikus persely” kihelyezésére a Hargita Népe napilap hívta fel a figyelmet, sőt azt is körbejárták, milyen volt a fogadtatása a technikai újításnak.

Az általuk megkérdezett hívők nem ellenezték a POS-terminálok kihelyezését, azonban szinte kivétel nélkül a készpénzes adomáynozást részesítették előnyben. A hívek egy része idős ember, ők idegenkednek a modern technikai vívmányoktól, sőt sokan vannak olyanok, akik nem rendelkeznek bankkártyával, a turistáknak azonban kézenfelvő lehet az egyszerű fizetési, illetve adományozási mód. 

Az elektromos persely használata roppant egyszerű, csak ki kell választani az adományra szánt összeget – három lehetőség adott: 5, 10 és 50 lej –, majd a bankkártyát a leolvasóhoz kell tartani, és máris megtörtént a „tranzakció” – részletezi cikképen a Hargita megyei napilap.

Fotó: Hargita Népe/László F. Csaba

„Az embereknek meg kell barátkozniuk az elektromos persellyel, használgatják, de még nem szokták meg igazán. A csíksomlyói kegytemplomba pünkösd előtt szerelték fel a két elektromos perselyt a bejáratnál” – közölte lap érdeklődésére P. Tímár Asztrik OFM templomigazgató.

A római katolikus egyházi portálon megjelent tájékoztatóban arra hívják fel a hívek figyelmét, hogy az okostelefonok és bankkártyák világában egyre kevesebben hordanak maguknál készpénzt, ezért a Gyulafehérvári Főegyházmegye kezdeményezte, hogy a templomba betérő személy készpénz használata nélkül „dobhasson pénzt a perselybe”.

„A tudomány vívmányai vesznek körül minket, nap mint nap használjuk azokat: számítógép, telefon, modern közlekedési eszközök stb. Egyházunk szociális tanítása rámutat, hogy a technika és annak fejlődése nem ördögtől való, viszont nem téveszthető szem elől, hogy Jézus Krisztus követésében bármely műszaki, technikai fejlődés mindössze eszköz lehet, de cél nem. A technika önmagában nem erkölcsös és nem erkölcstelen: az erkölcsi tartalom azoktól az emberektől függ, akik mögötte állnak” – írják főegyházmegye internetes oldalán.

A bankkártyás templomi adakozás egy úgynevezett POS-terminál, azaz készpénzmentes értékesítési pont felszerelése által történik, amelyen egy érintéssel ki lehet választani a kívánt összeget és a bankkártya vagy telefonkészülék odaérintésével, egy mozdulattal lehet „dobni” az elektronikus perselybe. A berendezés a gyulafehérvári székesegyházban és a főegyházmegye több templomában használatban van már.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?