Iskolatáskákat kaptak a Rákóczi Szövetségtől a szilágysági kisdiákok

A Rákóczi Szövetség kezdeményezésére, támogatásával, több mint 400 iskolatáskát osztott ki a Szilágy megyei RMDSZ vezetősége és a megyei Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége az előkészítő osztály magyar tagozatára beiratkozott szilágysági kisdiákoknak.

Fotó: A szerző felvétele

A Rákóczi Szövetség nagy hangsúlyt fektet a magyar iskolaválasztási programra, amelynek keretén belül évről évre a külhoni magyar iskolakezdő gyerekeknek és családjaiknak egy iskolatáskát és egy egyszeri ösztöndíjat adnak át. Ez egy magyar iskolaválasztást elismerő ajándék és ösztöndíj, amellyel megköszönik a szülőknek azt a felelős döntésüket, hogy magyar anyanyelvű iskolába íratják gyereküket. Tudják ugyanis, hogy a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a magyar nyelvű közösség fennmaradásával.

„Ettől az évtől kezdve Szilágy megye is részesült ennek az iskolaválasztási programnak a hozadékában, így a Szövetség iskolatáskát juttatott el közösségünkhöz. Az iskolatáskák kiosztásra kerültek, az ősztől előkészítő osztályt kezdő gyerekek örömmel átvették őket. A programot felkarolta a Szilágy megyei RMDSZ, akik vállalták, hogy településről településre járva segédkeznek a kiosztásban” – mondta Kovács Zoltán, a Rákóczi Szövetség Szilágy megyei elnöke, aki köszönetet mondott Seres Dénes parlamenti képviselőnek, a megyei RMPSZ-nek és az EMKE  Szilágysomlyó és környéke képviselőinek a segítségéért.

Az adomány kiosztásánál jelen volt Seres Dénes parlamenti képviselő, Kovács Irén-Erzsébet szenátor, Simonfi Mária, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének alelnöke, a helyi tanintézmények nagycsoportos gyermekeinek óvónői, az előkészítő osztályos diákok tanítónői és az önkormányzatok magyar képviselői.

Kovács Zoltán és Kovács Irén | Fotó: A szerző felvétele

„Az elmúlt héten kimentünk a falvakra, településekre, és szülői aláírással bélyegezve átadtuk a nagyszerű adományt. Nagy volt az öröm, nagy volt a meglepetés, hiszen gyönyörű szép táskákkal jutalmazta a Rákóczi Szövetség a gyermekeket. Nagyon szépen köszönjük a szövetségnek, hogy támogatja a magyar tagozatos kisdiákokat. A szülők is nagy örömmel, ragyogó szemmel fogadták az adományt, továbbá benyújtották az igényeket az ösztöndíjra is, amit remélhetőleg ősszel kaphatnak meg – nyilatkozta a képviselő.

Az adományok kiosztása a múlt hétfőn kezdődött Zilahon, és a hét elején fejeződött be Szilágynagyfaluban, Kémeren és Kárásztelken.

Szilágy megye 2022-ben csatlakozott az egész Kárpát-medencét behálózó Rákóczi Szövetséghez, amely országhatárokon átívelve segíti a magyarságot. Kulcsfontosságú számukra a kapcsolatok kiépítése, a személyes találkozások lehetősége. Színes programok, rendezvények, hétvégi vezetőképzők, kirándulások, táborok szervezése által teljesítik ezt a fő célkitűzésüket.

„A Szövetséghez való csatlakozás pillanatától megtapasztalhattuk működési elvüket, hisz tavaly a megyénkből egy gyermekcsapat az Összmagyar Anyanyelvi nyári táborban vehetett részt, óvodapedagógusaink és tanítóink jelen lehettek egy szakmai táborban, középiskolás diákjaink számukra szervezett vezetői fórum részesei voltak” – ecsetelte Kovács Zoltán, aki megköszönte a szövetségnek, hogy rendezvényeikkel és ezzel a mostani adománnyal is rámutattak a magyar iskolaválasztás fontosságára, a magyar identitás megvallására. „Leendő iskolásainknak örömökben, sikerekben gazdag iskolás éveket kívánunk!” – üzente.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?