banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Az esetszámok csökkenése ellenére a kormány meghosszabbítja a veszélyhelyzetet

A kormány 30 nappal meghosszabbítja a május 12-én lejáró veszélyhelyzetet - jelentette be hétfőn Florin Cîţu.

„Igen, meghosszabbítjuk a veszélyhelyzetet. Valóban vannak olyan intézkedések, amelyek értelmüket vesztették, például a síelők üdülőhelyeivel kapcsolatosak” - mondta a miniszterelnök, aki nem árult el részleteket a készülő jogszabályról.

A veszélyezetről szóló legutóbbi kormányrendelet értelmében legkésőbb 22 órától kijárási tilalom van érvényben az egész országban. Emellett közterületen - zárt térben és a szabadban is - mindenütt kötelező védőmaszkot viselni, tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, hat embernél több nem gyülekezhet az utcán, és a 4 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken az  üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a szabadtéri maszkviselés kötelezettségének feloldása, Cîţu azt felelte, hogy erről a szakértőkkel kell tárgyalnia, és az ő javaslataik alapján hoznak majd döntést. „Személyes véleményem szerint a beoltottak nem jelentenek veszélyt a társadalomra, részesüljenek előnyben, élvezzék az életet” - tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök továbbra is meg van győződve arról, hogy június elsejére a beoltottak száma eléri az ötmilliót az országban. „Az elkövetkező időszakban még több oltási akciót szervezünk, hogy megvalósíthassuk a célkitűzést: elérjük az ötmillió beoltottat június elsején. Én továbbra is bízom eme célkitűzés megvalósításában” - fejtette ki Cîţu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Bejelentette ugyanakkor, hogy szeretné, ha a jövő héten egyfajta "utcai kormányülést" tartanának, azaz a kormány minden tagja - miniszterek és államtitkárok - kivonulna az oltási központokba, és elbeszélgetne az emberekkel. Rámutatott, hogy a Bukarestben a hét végén szervezett oltási maraton „rendkívüli eredményekkel” zárult, több mint 20 ezer személyt oltottak be koronavírus ellen.

„Ez mutatja, hogy a romániaiak minél előbb vissza akarnak térni a normalitáshoz, és megértették, hogy a normalitáshoz való visszatérés egyetlen módja az immunizálás” - mondta a kormányfő. Hozzátette, a fertőzöttségi ráta jelentős mértékű csökkenést mutat, miközben az átoltottsági ráta nő.

(Címlapfotó: gov.ro)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?