Meghosszabbította a kormány a veszélyhelyzetet, lazítanak a szabályokon ortodox húsvétkor

Újabb 30 nappal meghosszabbította április 13-tól a kormány a veszélyhelyzetet. Csütörtökön döntöttek az ortodox húsvétkor érvényes szabályok enyhítéséről is.

Ennek értelmében nagyszombaton eltörlik a kijárási tilalmat, május elsejéről 2-ára virradóan szabadon közlekedhetnek az állampolgárok, részt vehetnek az egyházi szertartásokon. Az iszlám vallás hívői a május 8-áról 9-ére virradóra 20 óra és hajnali 5 óra között elhagyhatják lakhelyüket, hogy részt vegyenek vallási ünnepségükön.

Április 23-án és 30-án valamamennyi üzlet és lakossági szolgáltatást nyújtó egység 5 és 20 óra között tarthat nyitva, függetlenül a település fertőzöttségétől. Újdonság, hogy a tengerparti szállodák kapacitásuk 70 százalékában fogadhatnak vendégeket.

A 22 órátol kezdődő kijárási tilalom továbbra is érvényben marad. Azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban a fertőzöttségi mutató meghaladja a 4 ezreléket, pénteken, szombaton és vasárnap 22 óra helyett már 20 órakor hatályba lép a reggel 5-ig tartó kijárási tilalom, az üzletek pedig 18 órakor bezárnak. (Ha 3,5 ezrelék alá csökken a ráta, az új korlátozásokat feloldják, és az országos szintű szabályok maradnak érvényben.)

A 7,5 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi mutatójú településeken hétköznap is érvényesek lesznek a fenti szigorítások (kijárási tilalom 20 és 5 óra között, 18 órai boltzár). Ha 7 ezrelék alá csökken a ráta, ezt a korlátozást feloldják. A 4 ezreléknél magasabb fertőzöttségi rátájú településeken az edző- és a fitnesztermek bezárnak. Ezt a korlátozást szintén akkor oldják fel, ha a mutató 3,5 ezrelék alá csökken.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Továbbá minden korábbi megszorítás érvényben marad: közterületen - zárt térben és a szabadban is - mindenütt kötelező védőmaszkot viselni, tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, hat embernél több nem gyülekezhet az utcán, és a 4 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken az  üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?