banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Tervezet: egy hónapra is felfüggeszthetik az óvintézkedések megszegésében visszaeső cégek tevékenységét

Tizenöt vagy harminc napra felfüggesztik azoknak a cégeknek a tevékenységét, amelyek a rájuk kiszabott bírság ellenére sem tartják be a járványvédelmi szabályokat – az erről szóló törvénytervezetet első olvasatban már elfogadta a kormány csütörtök esti ülésén.

Lucian Bode belügyminiszter a kormányülést követő nyilatkozatában rámutatott: a 2020/55-ös törvény jelenlegi formájában pénzbírságot ír elő azokra az esetekre, amikor egy cég nem tartja be a koronavírus-járvány ellen hozott védelmi intézkedéseket. A tapasztalat azt mutatja, hogy vannak vállalkozások, amelyek inkább többször is kifizetik a büntetést, mert ez elenyésző ahhoz a profithoz képest, amelyre a betiltott tevékenység folytatásával szert tesznek – mondta. Ezért terjesztették elő a törvénymódosítást, amely szerint ismételt szabályszegés esetén járulékos szankcióként elrendelik a cég tevékenységének felfüggesztését 15 vagy 30 napra.Illusztráció | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A tárcavezető hangsúlyozta, a tervezet értelmében ilyen esetekben jó látható helyen feltüntetik, hogy „a helyiség ideiglenesen bezárt a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések be nem tartása miatt", és megjelölik a pontos dátumot, ameddig a büntetés érvényes. A bezárt helyiség bejáratát a hatóságok lepecsételik, ennek eltávolítása esetén zártörés bűntette miatt vonható felelősségre az elkövető.

Lucian Bode kiemelte, a tervezetet egyelőre első olvasatban tárgyalta a kormány, jövő heti ülésén azonban várhatóan elfogadja a kabinet, majd a parlamentbe kerül.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?