A PSD megtámadta a közigazgatási bíróságon a 18 órai boltzárat

A Szociáldemokrata Párt (PSD) pénteken megtámadta a közigazgatási bíróságon a kormány 18 órai boltzárást előíró rendelkezését. A szociáldemokraták azzal indokolják lépésüket, hogy az intézkedést nem támasztották alá kellően, tudományos érvekkel.

„A Szociáldemokrata Párt pénteken benyújtott egy kérést a bukaresti ítélőtáblához a kormánynak a 18 órai boltzárást előíró rendelkezésének megszüntetésére. A legfőbb ellenvetés az intézkedés ellen az, hogy nem támasztották alá azt kellően, tudományos érvekkel” – szögezi le a PSD pénteki közleményében.

Figyelembe véve, hogy a rendelkezés mind a kereskedelmi cégekre, mind az állampolgárokra negatívan hat, a kormány köteles lett volna megalapozott érvekkel alátámasztania döntését, kifejtenie, hogy az intézkedés tényleg hozzájárul a járvány megfékezéséhez, és emiatt megéri korlátozni az alapjogokat, mutatnak rá a szociáldemokraták.

„A kormány ugyanakkor nem tartotta be a döntések átláthatóságára vonatkozó kötelezettséget” – áll még a közleményben.Radu Oprea szenátor, a PSD szóvivője közölte, hogy bíróságra vitték az ügyet

A múlt vasárnap érvénybe lépett kormányhatározat értelmében azokon a településeken, amelyeken a koronavírus-fertőzés aránya az elmúlt 14 napban meghaladta a 4 ezreléket, a kijárási tilalom pénteken, szombaton és vasárnap már 20 órakor kezdődik (22 helyett), illetve az üzleteknek 18 órakor be kell zárniuk; ahol a fertőzési ráta meghaladja a 7,5 ezreléket, ott a hét minden napján ez a rendelkezés érvényes.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?