Az alapításra emlékeztek a Sapientia – EMTE kolozsvári karán

Fennállásának 21. évfordulóját ünnepelte szombaton a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Az ünnepségen Bocskai István-díjat kapott Brendus Réka kurátor, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint együttműködési és Makovecz-szerződés is létrejött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Sapientia – EMTE között, amely teljes szemeszteres részképzéseket, valamint részképzős tanulmányutakat kínál a hallgatók számára más, határon túli magyar nyelvű felsőoktatási intézményekben.

A Sapientia Szenátusa 2012-ben hozta létre a Bocskai István-díjat, amelyet az egyetem alapításában és fejlesztésében kifejtett érdemekért adományoz a vezetőtanács vagy a karok javaslata alapján. Bocskai-díjban részesülhetnek a Sapientia EMTE munkatársai vagy olyan egyetemen kívüli személyek, akik döntő módon járultak hozzá az intézmény fejlődéséhez. Méltatásában dr. Tonk Márton, a Sapientia – EMTE rektora úgy fogalmazott, hogy Brendus Réka az önzetlen segítség embere, akinek a tárgyszerűség határozza meg a munkáját. Úgy vélte: munkája nélkül a határon túli magyar felsőoktatás nem jutott volna oda, ahol ma tart.

Brendus Réka köszönő beszédében megemlítette: 22 és fél évvel ezelőtt az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői nagyot álmodtak, amikor az egyetem létrehozását eltervezték. „Álmaikat mára a valóság túlszárnyalta, de mindig vannak új álmok” – mondta. Úgy vélte: nincs is nagyobb erőre szükség, mint hogy merjünk nagyot álmodni. Örömének adott hangot amiatt, hogy egy ideje részese lehetett az álmok megvalósításának, és az erdélyi magyar jövőépítésnek.Kató Béla református püspök, Tonk Márton rektor és Brendus Réka államtitkár | Fotók: Sapientia Facebok-oldala

A kolozsvári ünnepség résztvevőit Tonk Márton rektor köszöntötte. Beszédében visszaemlékezett az elmúlt egy évre, felelevenítve a nehézségeket, a koronavírus-járvány időszakát és a kihívást, amit a százszázalékos jelenléti oktatásra való visszatérés jelentett. „Újabb kihívás, melyet sikerrel vettünk, hisz fennállásának történetében egyetemünk első ízben nyerte el a legmagasabb fokú akkreditációs indexet, azaz a kiemelt bizalmat jelentő intézményi besorolást” – tette hozzá Tonk Márton. Bejelentette, hogy a Sapientia – EMTE, a Partiumi Keresztyén Egyetem és a Protestáns Teológiai Intézet immáron egy szövetséget képeznek, melynek keretei között tanul a Romániában magyar nyelvű képzésben résztvevő egyetemi hallgatók egyharmada. Felhívta a figyelmet arra, hogy a most megkezdett tanév sem lesz mentes a kihívásoktól, melyeket a ,,sapis szellem” jegyében az előző évhez hasonlóan is sikerrel fognak venni.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: „Az egyetem fennállása óta egészen különös utat tört magának az erdélyi magyar közoktatásunk intézményrendszerében. Az itt folyó oktatói munka, a programkínálat, az ezzel szervesen összefüggő eredményesség európai mértékkel mérve is elismerésre méltó.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hankó Balázs helyettes államtitkár, a magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselője kifejtette: a külhoni felsőoktatás intézmények átfogó célja sem lehet más, mint a magyar fiatalok megtartása és a magyar nemzet külhoni megerősítése. Hozzátette, hogy ,,Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy képviseletében létrejött egy olyan felsőoktatási intézményrendszer, amelynek stratégiai irányítása a magyar közösség kezében van. Célunk az, hogy a közeljövőben a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem a legnagyobb képzési központja legyen a romániai állami és magán felsőoktatásban.”Tonk Márton köszöntő beszéde

Az ünnepség során tiszteletbeli professzori kinevezésben részesült Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Buglya Sándor társult Sapientia EMTE-oktató, Balázs Béla-díjas rendező, valamint kiváló oktatói díjban részesült dr. Szabó László Zsolt adjunktus, tanszékvezető.  A 2021-ben elkezdett hagyományhoz híven idén is rektori dicséretben részesültek az adminisztrációban dolgozók, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak: Székely Kinga és Bóna Emese, a rektori hivatal munkatársai, Dobos Piroska, a kolozsvári kar főtitkára, valamint Molnár Ferenc labortechnikus.

A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, az intézményi akkreditációt követően a szenátus ezt a napot az Egyetem Napjává nyilvánította.

Kapcsolódók

Kimaradt?