banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Családias légkör, kiemelkedő eredmények – tanévet értékelt a Sapientia Csíkszeredai Kara

Eredményes tanévet tudhat maga mögött a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara. A 20 éves intézmény munkatársai szerint az iskola legnagyobb erénye az emberközeli, barátságos légkör és a kiemelkedő tudományos aktivitás.

Tanévértékelő sajtótájékoztató keretében értékelte a 2021/2022-es tanévet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának vezetősége. Az intézmény tevékenységéről elhangzott prezentációban kiemelték, hogy a diákoknak számos lehetőségük volt a tudományos fejlődésre, valamint az egyetem oktatói is kitettek magukért.

Kiemelték többek között a különböző ösztöndíjakat és pályázati lehetőségeket. Többek között vállalkozás-ösztönző pályázaton is sikeresen szerepeltek a csíkszeredai sapientiás diákok. Emellett több tanulmányi versenyen is részt vettek, az Enigma elnevezésű csapat például Pécsett, Győrben és Budapesten is megmérettette magát.

Szóba kerültek a különböző szakmai fórumok, konferenciák, mint a Kiutak a válságból címet viselő online társadalomtudományi tanácskozás, vagy a Humánerőforrás szakmai napok, illetve a Kommunikáció és közösség hete. Ezen kívül kiemelt esemény volt a Tudományos Diákköri Konferencia, amelyre évről-évre több és színvonalasabb témát visznek a csíki tanulók. A tanév során 80 hallgató 74 dolgozathoz kötődő kutatási eredményről számolt be.

Amint elmondták, a kutatások terén is számos eredményt tudhat magáénak a csíkszeredai kar. Több, az Európai Unió által finanszírozott kutatásban vesznek részt diákok és oktatók egyaránt. Ugyanakkor kiemelkedők az oktatók tudományos publikációi, amelyekből közel 300 jelent meg az elmúlt tanévben. Az egyetem három oktatója, dr. Sándor Zsolt, dr. Máthé István és dr. Biró A. Zoltán rangos tudományos elismerésben részesült, hangzott el.Tanévértékelő | A szerző felvétele

Bár az elmúlt időszakban a különböző mobilitási pályázatok megvalósulását visszavetette a koronavírus-járvány, ám így is több hallgató vehetett részt az Erasmus+ programján, valamint közel 30-an mentek el szakmai gyakorlatra, ezen kívül Magyarországról is érkeztek az egyetemre diákok a tanulmányi mobilitás keretében. Emellett számos tanulmányi kiránduláson is részt vettek a Sapientia tanulói. Szintén a kiemelkedő rendezvények közé sorolták a középiskolásoknak szervezett nyílt napokat, illetve versenyeket, de népszerűnek bizonyult az érettségi kvízjáték is. Elhangzott az is, hogy folytatódik a második évadjában tartó Sapientia Podcast, ugyanakkor a Sapiophile tudományos népszerűsítő videók sorozatát nem folytatják.

Az egyetem emberközeli jellegét különféle rendezvényekkel igyekeztek erősíteni. Így sikeresen zajlottak az egyetemi oktatók nyílt előadásai, vagy a Diáknapok is sok érdeklődőt vonzottak. Az egyetem standdal volt jelen a Tiltott fesztiválon, a VIBE fesztiválon, ugyanakkor készülnek Tusványosra is.

A Spaientia EMTE Csíkszeredai Karán 239 végzős alap- és mesterszakos hallgató ballagott el idén, akik 19 szakot képviseltek. Közülük 28-an különböző díjakat kaptak kiemelkedő tanulmányi eredményeik miatt. Emellett kiemelkedő tudományos munkájáért az egyetem négy hallgatója kapott Maximus-díjat. Kiemelkedő sikerként számoltak be arról is, hogy a Sapientia EMTE fennállásának több mint 20 esztendeje alatt első ízben kapta meg a legmagasabb szakmai besorolást, kiemelt bizalmi minősítéssel. Egyetemi szinten 7 szakot mért fel a minőségbiztosítási bizottság, ebből 4 szak a Csíkszeredai Karon működik.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának képzéseire 2022. július 19-ig lehet jelentkezni online a www.felveteli.sapientia.ro honlapon. Ebben az évben 312 tandíjmentes helyet hirdettek meg, 13 alapképzés és 5 mesterképzés várja az érdeklődőket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?