Kezdődik a nyári felvételi a Sapientián

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem június 24-én megnyitotta a felveteli.sapientia.ro online felületét, itt iratkozhatnak az egyetemre azok az érdeklődők, akik 2022 őszétől az intézményben szeretnék megkezdeni tanulmányaikat – írja közleményében a Sapientia.

Az egyetemen idén nyáron 31 alapképzésen 1115 helyet, míg 13 mesterképzésen 316 helyet hirdet a társadalomtudományok, humántudományok, művészet, műszaki- és agrártudományok, matematika és természettudományok területén, biztosítva magyar nyelvű továbbtanulási lehetőséget.

Érd el önmagad legjobb verzióját! – ez a központi üzenet a felvételizők felé 2022-ben. „A Sapientia nemcsak jövendőbeli hallgatóit biztatja önmaguk fejlesztésére, hanem maga is törekszik legjobb verziójának elérésére” – emelte ki dr. Tonk Márton, az egyetem rektora. Ennek jól látható eredménye a tavaszi intézményi akkreditációs felmérésen elnyert legmagasabb szakmai besorolás, a kiemelt bizalmi minősítés.

Balról jobbra: dr. Lázár Ede, dr. Tonk Márton, dr. Szenkovics Dezső, dr. Domokos József | Fotó: Sapientia

A Sapientia négy erdélyi városban, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön nyújt oktatási kínálatot. Az online iratkozás már június 24-én elstartolt: egy mobilbarát, online fizetést is lehetővé tevő felületen, a felveteli.sapientia.ro honlapon választhatják ki a nekik tetsző szakokat a felvételizők.

Bár folyamatosan emelkednek az árak, az egyetem külön figyelmet fordít arra, hogy továbbra is hozzáférhető, megfizethető anyanyelvű oktatást nyújtson. A helyek közel 50 százaléka tandíjmentes, emellett a költség-hozzájárulásos helyek esetében 250–450 euró között mozog az egy évre fizetendő összeg, míg a teljes tandíjas helyek esetében az éves díj 500–750 euró. A beiratkozási díj 50-től 100 lejig terjed, ez a választott szakiránytól függ. Emellett különböző ösztöndíjakra és bentlakáshelyekre is pályázhatnak a hallgatók.

Csíkszeredában idén 13 alapképzési és 5 mesterképzési szakra lehet iratkozni július 19-ig. Humántudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi és mérnöki tudományi ágazatok közül választhatnak a diákok, egy komfortos és biztonságérzetet nyújtó felújított épületben tanulhatnak az érdeklődők. Dr. Lázár Ede, a kar dékánja kiemelte, „a Sapientia EMTE általános ösztöndíjrendszere mellett különböző egyetemi és külső szervezetek által felajánlott ösztöndíjakra is lehet pályázni – ilyen például a Magyar Nemzeti Bank ösztöndíja”. Azokat is iratkozásra biztatta a dékán, akik egy már elvégzett alapszak után gondolkodnak mesteri diploma megszerzésén, hogy bátran jelentkezzenek a Sapientia képzéseire.

Kolozsváron 5 alapképzési szakra és 4 mesterire hirdetnek nyáron felvételit, hiszen az idei évtől elindul az egyéves időtartamú Jogász életpályák mesteri szak is. Dr. Szenkovics Dezső dékán elmondta, minden képzési irányon egy modern, jól felszerelt és fejlődő környezetben tanulhatnak a hallgatók: a filmezés-fotózás iránt érdeklődőket várja a filmstúdió, a táncművészeti képzésre jelentkezők a volt Melody szálló épületében próbálhatják ki a tánctermet. A környezettudomány szakosok pedig korszerűen felszerelt laborokban kísérletezhetnek, kutathatnak, a nemzetközi kapcsolatosokat szakkiállítások és előadások sora várja, a jogászok pedig perszimulációs teremben készülhetnek szakmájuk végzésére. Az online iratkozás a karon szaktól függően július 12–20. között zárul, így érdemes alaposan megvizsgálni a kari honlapon a felvételi naptárt.

Marosvásárhelyen két képzési helyszínen 13 alapképzésre és 4 mesterképzésére lehet online iratkozni július 19-ig, ezek a fordító és tolmács, kertészmérnöki, kommunikáció és közkapcsolatok, közegészségügyi szolgáltatások és politikák, illetve műszaki szakcsoportba oszthatók (utóbbi a legtágabb, ezen belül 6 tanulmányi programra lehet jelentkezni). Dr. Domokos József dékán kiemelte, a nemrég lezajlott akkreditációs folyamat során 4 műszaki képzést újra felmértek, ezek mind megőrizték akkreditált státusukat. Elmondta azt is, a karhoz tartozó szakkínálatból kettő kihelyezett képzés: az erdőmérnöki, illetve az idén akkreditált agrármérnöki szakra iratkozók a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban tanulhatnak, ahol az egyetemi épület mellett 21 hektár saját tangazdaság és 100 hektár magánkézben lévő földterület ad helyszínt a szakma gyakorlásának.

A Sapientia EMTE felvételijére szükséges iratok listája, a felvételi tájékoztató és minden fontos információ megtalálható az egyetem új, dinamikus és mobilbarát www.sapientia.ro honlapján a Felvételizőknek menüpontban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?