Felvételi: a kolozsvári BBTE több mint 28 ezer helyet hirdet meg alap- és mesterképzésen

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a 2022–2023-as tanévre 5 231 tandíjmentes helyet hirdet meg az alapképzésre felvételizőknek, 3 635 tandíjmentes helyet mesterképzésen, emellett a doktori tanulmányokra felvételizők számára az egyetem idén 315 ingyenes helyet biztosít.

A BBTE 5 231 tandíjmentes helyet hirdet meg az alapképzésre felvételizőknek, emellett több mint 10 250 tandíjköteles hely áll az érdeklődők rendelkezésére, ugyanakkor alapképzési szinten 2 910 helyet tart fent a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezők számára. A tandíjmentes helyek közül az egyetem 40 helyet a roma nemzetiségű jelentkezők, 177 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára tart fenn, 15 helyet kínál a szociális ellátórendszerből érkezőknek, emellett 151 helyet a határon túli román nemzetiségű személyek számára – írja közleményében a BBTE.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem mesterképzésen 3 635 tandíjmentes és 6 208 tandíjköteles helyet hirdet meg. Az egyetem tandíjmentes helyei közül 238-at a kiemelt területeknek kínál, 5 helyet a szociális ellátórendszerből érkezőknek tart fenn, 89 helyre pedig a határon túli román nemzetiségű személyek jelentkezhetnek. A BBTE 50 helyet hirdet meg a didaktikai mesteri képzéseken.

A jelentkezők alapképzésen 251 program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés), valamint 239 mesteri program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak.

Illusztráció: Adobe Stock

A 2022–2023-as tanév újításokat hoz a BBTE oktatási kínálatában, ugyanis egy új szak indul alapképzésen, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon (Társadalmi adattudomány szak – 3 év, nappali képzés), emellett nyolc új mesterképzési program is elindul a Matematika és Informatika Kar, a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kar, a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar, illetve a Mérnöki Karon.

A felvételik 2022. július 11. és 28. között zajlanak. A felvételi naptár tartalmazza a jelentkezési időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, a fellebbezések benyújtását, a helyek megerősítését, a fennmaradó helyek újraelosztási időszakát – ezt a BBTE-n belül a különböző karok határozták meg.

A 2022–2023-as tanévre vonatkozó felvételi tekintetében a Babeş–Bolyai Tudományegyetem karai különféle írásbeli vagy szóbeli teszteket dolgoztak ki a hallgatók tudásának és kognitív képességeinek tesztelésére. A karok különböző súllyal veszik figyelembe az érettségi vizsga átlagát. A felvételi vizsgák tematikái és az írásbeli tesztek bibliográfiája az egyes karok hivatalos oldalain érhetők el.

Új szakok a BBTE képzési kínálatában

A kolozsvári BBTE új szakokkal várja leendő hallgatóit alap- és mesterképzésen: egy új szak indul alapképzésen, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon (Társadalmi adattudomány szak – 3 év, nappali képzés).

A BBTE oktatási kínálatában emellett nyolc új mesterképzési program is elindul:

  • Adattudomány az iparban és a társadalomban (angol nyelven) a Matematika és Informatika Karon
  • Finn nyelvészeti tanulmányok (finn nyelven) a Bölcsészettudományi Karon
  • Business analytics és információmenedzsment a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon
  • Közgazdaságtan didaktikai mesteri a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon
  • Közgazdaságtan didaktikai mesteri (magyar nyelven) a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon
  • Zeneművészet a kortárs térben a Református Tanárképző és Zeneművészeti Karon
  • Terméktervezési mérnöki a resicabányai Mérnöki Karon
  • Terméktervezési mérnöki/Product Design Engineering (angol nyelven) a resicabányai Mérnöki Karon

A BBTE felvételit szervez doktori képzésre

Az egyetem idén két felvételi ülésszakot szervez a doktori képzésekre: az első kört 2022 júliusában, a másodikra szeptemberben szervezik meg. A doktori tanulmányokra felvételizők számára az egyetem idén 315 ingyenes helyet biztosít, illetve további tandíjköteles helyeket kínál.

A BBTE keretén belül 31 doktori iskola működik, ezek közül öt szervez két felvételi ülésszakot a 2022–2023-as tanévre, a többi iskola a 2022 szeptemberére betervezett felvételit szervezi meg. A felvételi vizsga módját minden program számára az illető doktori iskola határozza meg és közli.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?