BBTE: minden kar maga dönti el, hogyan szervezi meg az oktatást az új tanévben

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Igazgatótanácsa és Szenátusa elhatározta, hogy a 2021–2022-es egyetemi tanév megszervezésének módját az egyes karok határozzák meg maguknak, szem előtt tartva az oktatás sajátosságait, az új országos szintű szabályozásokat és a járványügyi körülményeket, az egyetemi autonómia jegyében.

„Legszívesebben jelenléti (klasszikus) oktatási formában kezdtük volna a tanévet mindenkivel, azonban szem előtt kell tartanunk azokat a jogi rendelkezéseket, valamint az összes fennálló körülményt, amelyeket tudományos infrastruktúraként kínálhatunk a világjárvány elleni védekezés érdekében. Bár bátorítjuk a klasszikus forgatókönyvet, minden kar kiválasztja a saját képzéseire alkalmazandó forgatókönyvet, a profiltól és az erőforrásoktól függően, a szakminisztérium által javasolt háromból (klasszikus – hibrid – online), amelyben biztosítani tudja a oktatási folyamat emelt színvonalát, valamint a BBTE közössége és a város egészségének védelmét.

Egy világjárvány idején nem lehetséges bármi áron a klasszikus oktatási formát követni! A klasszikus formájú hozzáférés az oktatáshoz csakis az egészség és az élet feltétlen védelme jegyében elfogadható” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

Hozzáfűzte: a 2021. szeptember 15–17. közötti időszakban minden kar részletesen ismerteti honlapján a kiválasztott forgatókönyvet, a BBTE vezetőségének jóváhagyását követően.

Ezek a szabályok vonatkoznak a bentlakásokra

A hallgatói képviselők javaslatára a bentlakásokban szállást – hogy ahol csak lehetséges, a lehető legtöbb diákot lehessen elszállásolni – csakis a beoltott diákok és/vagy azok kaphatnak, akik védettek a betegségen való átesés következtében (azaz 15–180 nappal a betegségen való átesés után). A diákok nyári elszállásolásának tapasztalatai azt mutatták, hogy az időszakos tesztelés nem bizonyult eredményesnek, és a diákok nem éltek vele, mivel irreális és bürokratikus. Azokat a hallgatókat, akik jogosultak az elszállásolásra, de egészségügyi okokból nem kaphatnak oltást, különleges körülmények között lehet elhelyezni.

Emellett a nem uniós országokból érkező nemzetközi diákok, akik nem férnek hozzá az oltáshoz, és akik csak a romániai lakhely megszerzése után kaphatnak oltást, kérésre, a rendelkezésre álló helyek függvényében speciális rendszerben szállásolhatók el, és a lakhely megszerzését követően azonnal megkapják az oltást.

A BBTE a tudomány és a kultúra reprezentatív fórumaként (a saját orvosi rendelőin keresztül) ülteti gyakorlatba és támogatja (belső mechanizmusok és állami pozíciók révén) az oltási folyamatot, komolyan figyelembe véve a BBTE által Kolozsváron, 2021. június 25–27. között megszervezett Rektorok Nemzeti Tanácsának (CNR) ajánlásait, azaz: „A »helyszíni« tanévkezdésről szóló határozat keretében a CNR azt javasolja, hogy a tudományos közösség minden tagja oltassa be magát, hogy csökkenjen a betegség és súlyos formája kialakulásának kockázata. Így megteremtődnek a feltételek az egyetemi campusok újranyitásához és a szabad mozgás megkönnyítéséhez”, írta még közleményében a BBTE.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?