Erdély-szerte népszerűsíti táncművészeti képzését a Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Táncművészeti szakja harmadik alkalommal hirdetett felvételt. A képzésre az egész Kárpát-medencéből számítanak jelentkezőkre.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán 2020 szeptemberében indult el a nappali tagozatos Táncművészet szak. A szak gyakorlati oktatása néptánc alapú, de a hallgatók klasszikus balettet is tanulhatnak, és kortárs technikákat sajátíthatnak el, valamint történeti és polgári társastáncokban is elmélyülhetnek. Jelenleg tíz tandíjmentes, s öt költség-hozzájárulásos hellyel működik – olvashatjuk a szakot bemutató sajtóanyagban. A pandémia az elmúlt évben – az online és hibrid oktatás miatt – visszavetette munkát, a válság a jelentkezők számában is megmutatkozott. Míg az első beiskolázáson kétszeres volt a túljelentkezés, az elmúlt évben csak kilenc főt tudtunk felvenni a 12 jelentkezőből – emelték ki az oktatási program vezetői.Illusztrációk forrása: Sapientia EMTE

A harmadik felvételi ciklust „nem bízzák a véletlenre”, tavasszal kiemelten foglalkoznak a szak népszerűsítésén. Ennek keretében áprilisban nyílt napokat tartottak, ez alkalommal előzetes regisztráció után a gyakorlati órákra látogathattak el az érdeklődők.

„Különösen jó hangulatú volt az interaktív bemutató és a közös tánc, a nap fórummal zárult, melyen a kérdésekre tanárok és hallgatók válaszoltak. Április 29-én, a tánc világnapján az első felvétel-előkészítő napunkat szerveztük meg, melyre egész Erdélyből és Partiumból érkeztek vendégek. Május 7-én, a Széki Szabadegyetemen is részt vettünk. Május 19-én a Kolozsvári Kar tudományos diákköri konferenciáján szakunknak külön megmérettetést rendeztek, ahol diákjaink, versenyszerűen, – a közönség előtt – saját produkcióikat mutatták be” – fogalmazott Könczei Csongor docens, oktatási programszervező.

Szombaton két erdélyi helyszínen – a Marosvásárhelyi FolkUdvarban, Csíkszeredában pedig a Sapientia Napon – népszerűsítik szakot. A tematika a korábbiakhoz hasonló, az előbbin beszélgetéssel, vetítéssel, tánccal kedveskednek az egybegyűlteknek, az utóbbin pedig, a tánc mellett, az Erdélyi Hagyományok Háza csíkszeredai irodájával közösen szerveznek bemutatót. Június 8-án a szak második, Bál című vizsgaelőadását rendezik Kolozsváron a Fő téri székházban.

„Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Táncművészeti szakra az Európai Unió tagországaiból is várunk jelentkezőket.  Meggyőződésünk, hogy a szakunkkal a Kárpát-medencei magyarság egy újabb fontos kulturális-oktatási központtal gyarapodott” – mondta el Könczei Csongor.

További információk a szak weboldalán találhatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?