Megkapta az engedélyt, indulhat a néptánc szak a kolozsvári Sapientián

2020 őszén 15 hellyel indul néptánc szak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Sapientia EMTE) Kolozsvári Karán, miután az intézmény november végén kézhez kapta az ideiglenes működési engedélyt az Országos Minőségbiztosító Bizottságtól (ARACIS).

A néptáncművészeti szakot eredetileg 2019 őszétől indították volna el, de ehhez nem kapták meg időben a szükséges engedélyt. Romániában jelenleg a bukaresti, a jászvásári és a marosvásárhelyi egyetemeken lehet koreográfusi diplomát szerezni, a kolozsvári képzés viszont abban lehet egyedi, hogy a néptáncra, néptánc-oktatásra helyezi a hangsúlyt. Ezzel az ARACIS bizottsága is egyetértett, és értékelte, hogy a tanmenet nyitott az ország nemzetiségi kultúrái, így mind a román, a szász, a cigány tánckultúra iránt, számolt be Tonk Márton, a Sapientia EMTE szenátusának elnöke, a Kolozsvári Kar dékánja Csermák Zoltánnak, az MTVA kommunikációs munkatársának.

A bizottság ősszel végzett helyszíni szemlét az egyetemen, ahol felmérték az intézmény kapacitását, az indítandó szakhoz szükséges szakmai potenciált, oktatói állományt, de a rendelkezésre álló táncfelületet, felszereltséget, könyvtárat is. Az új szakon főként erdélyi szakemberek oktatnak majd, illetve három magyarországi oktatót is meghívtak. A cél néptáncos utánpótlás képzése az öt romániai hivatásos néptáncegyüttes számára, és az iskolai néptánc-oktatáshoz szükséges pedagógusok képzése.Az ideiglenes működési engedély az első fázis, a végleges akkreditációt három év múlva lehet kezdeményezni. Az első három évfolyam hallgatói vagy más egyetemen záróvizsgáznak, vagy egy másik egyetem kihelyezett bizottsága vizsgáztatja majd a végzősöket.

Tonk Márton elmondta, a szak a Hagyományok Háza, a budapesti Magyar Táncművészeti Egyetem és a Sapientia EMTE közötti együttműködés részeként jött létre és anyagi támogatást kapott a magyar kormány Csoóri Sándor Programján keresztül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?