Átadták a felújított és kibővített színházat Székelyhídon

Cseke Attila fejlesztési miniszter jelenlétében adták át szombaton a teljesen felújított és kibővített színházat a Bihar megyei Székelyhídon. A tárcavezető alárendeltségében működő Országos Befektetési Ügynökség összesen több mint egymillió euróból újíttatta meg a leromlott állapota miatt több mint egy évtizede bezárt kultúrintézményt.

A szűk körű átadó ünnepségen város polgármestere köszöntötte a meghívottakat, majd kronológiai sorrendben ismertette a színház felújításának kálváriáját. Mint Béres Csaba elmondta, 2007 óta volt folyamatban a felújítás ügye, ugyanis ekkor tették le az első – sikeres – pályázatukat az épület teljes felújítására, a munkálatok azonban nem kezdődhettek meg az akkori gazdasági válság okozta megszorítások és költségvetési megvonások miatt. Az ezt követő időszakban többször is leadták pályázatukat a szakminisztériumokban, és bár valamennyi alkalommal pozitív elbírálásban részesült, a munka mégsem kezdődött meg.

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere az átadón | A szerző felvételei

A helyzet akkor változott meg, amikor 2018 decemberében az RMDSZ megyei vezetői és parlamenti képviselői a városba hívták az Országos Befektetési Ügynökség akkori vezetőjét, aki helyben írta alá a kivitelezési szerződést, és immár biztosította a szükséges állami forrásokat is a felújításra. A hatvanas években felépült színházépület teljes rendbetételére eredetileg egy éves határidőt szabtak, ám főleg a koronavírus-járvány okozta körülmények miatt csak két esztendő alatt sikerült azt elvégezni.

Béres Csaba polgármester elmondta, a felújított, kibővített épület több funkciót kap. Ebben rendezik be ugyanis a városi könyvtárat is. A belső tereket a jelenkori elvárásoknak megfelelően alakították ki, a korábbi zsúfolt 540 férőhely helyett immár csak 346 ülőhely áll rendelkezésre, de sokkal kényelmesebb székeket szereltek be és nagyobb teret hagytak a sorok között. Emellett megépültek a tűzvédelmi szempontból fontos helyiségek, továbbá a karzaton páholyokat alakítottak ki. Az előadók számára öltözőket és külön mosdókat hoztak létre, sőt az emeleten egy büfével is várják majd az érdeklődőket.

A Bihar megyei kisváros vezetője ugyanakkor tudatta, arra is megvannak a terveik, hogyan töltsék majd meg élettel az új épületet. Mivel eddig színház, kultúrház híján a városi múzeum központi termében voltak kénytelenek megtartani ünnepségeiket, a színház felújításának befejezésével teljesen új lehetőségeik adódtak.

Béres Csaba közlése szerint együttműködési megállapodást kötöttek a Nagyváradi Művészeti Líceummal, hogy diákjaik rendszeresen felléphessenek Székelyhídon, továbbá még az idén színházi évadot hirdetnek. Ezek mellett a helyi kulturális csoportok is otthonra lelhetnek a teljesen megújult épületben, így biztosra vehető, hogy pezsgő élet jellemzi majd az Érmellék kisrégióban páratlan intézményt.

Cseke Attila fejlesztési miniszter az új színházban Székelyhídon

Cseke Attila fejlesztési miniszter szerint az új színház nem csak a székelyhídiak számára jár előnnyel, hanem a környékbeli községekből is ide vonzhatja a kultúrára fogékony közönséget. A Bihar megyei RMDSZ elnöke megemlékezett a tavaly januárban tragikus hirtelenséggel elhunyt Pete Istvánról, korábbi szenátorról, akinek a jelenlegi parlamenti képviselet tagjai mellett szintén nagy szerepe volt abban, hogy a székelyhídi színház ügye ne merüljön feledésbe Bukarestben.

„Amire igazán büszkék lehetünk, hogy ezt a kulturális teret, ezt az infrastruktúrát nem csak magunknak, a mi nemzedékünknek teremtettük meg. Úgy gondolom, most egy olyan infrastruktúra alakult ki, amely a következő negyven-ötven évben tudja biztosítani Székelyhídnak és környékének a teret a kulturális rendezvényekre” – fogalmazott Cseke Attila. A miniszter hozzátette, „az a legfontosabb a közéletben, hogy nem csak magunknak, a ma élőknek legyen jobb, hanem a következő nemzedékeknek is”.

Szabó Ödön szerint a helyiek megérdemelték a modern kultúrteret

Szabó Ödön parlamenti képviselő szerint Székelyhíd megérdemelte ezt az épületet, egyrészt a mert a kisebb vagy tágabb értelemben vett térségben az egyik olyan közösség a székelyhídi, amelyben nagyon sok helyi művészeti csoport és tevékenykedő civil közösség létezik. „A mai emberek ahhoz vannak hozzászokva, hogy egy klikkel már ott van a világ előttük. Nem vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy néha várni is kell dolgokra. Várni kellett arra, hogy nagyon sok ember munkájának köszönhetően elkészüljön Székelyhíd körgyűrűje, várni kellett arra pillanatra, amikor elő lehetett teremteni a forrásokat végre lehetett hajtani a projektet” – fogalmazott a képviselő.

Szabó Ödön szerint a színház felújítása is egy olyan történet, amikor a helyi vagy országos vezetőktől független okok miatt akadozott a munka, az sokan pedig már kételkedtek abban, hogy valaha is megújulhat az épület, de voltak, akik ennek ellenére is bíztak a projekt sikerében és tettek is ennek érdekében.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?