Aláírták a csíkszeredai vasúti felüljáró kivitelezési szerződését

Jövő tavasszal kezdődhet a csíkszeredai Hargita úti vasúti felüljáró újjáépítése, melyre a Regionális Operatív Program keretében pályázott a hargitai megyeszékhely.

A bukaresti székhelyű Strabag nyerte el a csíkszeredai Hargita úti vasúti felüljáró kivitelezésének közbeszerzési eljárását, a munka elvégzéséről szóló szerződést csütörtökön délután írták alá. Mint Korodi Attila polgármester a képviselőtestületi ülésen elmondta: a tél lejárta után kezdhetik el a munkát, aminek elvégzésére 12 hónapos határidőt vállalt a kivitelező.

A városvezető kiemelte: a projekt egy nagyobb pályázati csomag részeként magában foglalja a híd átépítését és átalakítását. A felüljáró teljes hossza csaknem 200 méter, szélessége 14,8 méter, amiből az útfelület szélessége 2 x 3,5 méter, a járdák és a biciklisávok pedig 2 x 2,5 métert tesznek ki. A munka során a jelenlegi tartóoszlopok megmaradnak, csak megerősítik azokat, előregyártott betongerendák kerülnek rájuk – részletezte Korodi Attila. Hozzáfűzte: a közvilágítás 42 LED-es berendezés felszerelésével, 9 méteres oszlopok felállításával újul meg, és az esővíz elvezetésére is korszerű megoldást fognak alkalmazni.

A beruházás összértéke 33 millió lej, ebből 17,24 millió lejt finanszíroznak európai uniós forrásokból, a fennmaradó rész a város önrészét képezi. „Ez jelentős hozzájárulás a város részéről. Mivel stratégiai infrastruktúráról van szó, örülünk minden nem önkormányzati forrásnak ebben a kérdésben. A híd mostani állapota kötelezővé teszi, hogy minél gyorsabban átépítsük, és egy teljesen új, biztos infrastruktúrával rendelkezzünk a város és a lakók javára” – fogalmazott a városvezető.

A kivitelezés során folyamatosan egyeztetnek a különböző szolgáltatókkal, hiszen villany-, távközlési- és gázvezeték is érintett a beruházásban, ezenkívül figyelembe fogják venni a híd közelében működő cégek szempontjait is – hangsúlyozta Korodi Attila.Fotó: László F. Csaba

A híd újjáépítése része a nagy mobilitási projektnek, amely folytatódni fog az autóbuszállomás átépítésével, a Hargita utca felújításával, a Kossuth Lajos, Temesvári, Nagyrét utcák részbeni, vagy teljes rehabilitációjával, autóbuszvásárlással. A híd mindkét végén körforgalmat fognak kialakítani a Rét utca és Hargita utca felől – hangzott el. A hídon végzett munka idején a forgalom a Rét utcára, valamint a város taplocai része felé, elsősorban az észak-déli irányú elkerülő szakaszra lesz elterelve – tudtuk meg.

A Strabag kft. technikai vezetője, Richard Steinacher örömét fejezte ki a közbeszerzési eljáráson elnyert hídépítési munka kapcsán. Kiemelte: szinte az egész országban tevékenykedtek már, ám Hargita megyében mindeddig nem dolgoztak. „Jó csapatunk van, és biztos vagyok benne, hogy tartani fogjuk a szerződésben vállalt egyéves határidőt” – fogalmazott.

Évzáró tanácsülés

Csütörtökön tartotta egyébként évi utolsó ülését Csíkszereda képviselőtestülete. Napirend előtti felszólalásában Korodi Attila kiemelte: az állami költségvetés várható decemberi elfogadása rendkívül jó hír a közigazgatásban dolgozóknak, hiszen időben elkezdődhet a heyi költségvetés kidolgozása. A városvezető izgalmasnak és nehéznek nevezte a testület mögött álló 2021-es esztendőt.

„Az önkormányzat a már elindított projektek végigvitele mellett számos olyan új helyzettel kellett szembenézzen, amelynek a kihatásait még nem tudjuk felmérni teljes mértékben Meg kell említenem a januári tűzvész esetét, a járvány okozta teljes közigazgatási kiszámíthatatlanságot és a város életének felborulását, az energiaárak okozta komplikált helyzeteket. Ezek olyan helyzetek, amelyek közvetlen kihatásai nehezen érzékelhetőek, de biztos, hogy mély nyomokat hagynak, és abban kell eltökélteknek lennünk, hogy minél ésszerűbben végig tudjuk vinni ezt az időszakot” – fogalmazott Korodi Attila. A városvezető köszönetet mondott az önkormányzati testület, valamint a megyei önkormányzat partnerségéért.

A tanácsülésen felszólalt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. A politikus eredményesnek értékelte a városi és a megyei önkormányzat együttműködését, kiemelte mindazokat a területeket, amelyeken partnerségben cselekedtek a megye lakosságának érdekében.

Szintén napirend előtti felszólalásban érdeklődött Tőke Ervin képviselő a csíkszeredai helyi rendőrség állományának feltöltésével, valamint esetleges mezőőrség felállításának kapcsolatban. Korodi Attila válaszában kiemelte: rendszeresen egyeztet a helyi rendőrség kinevezett vezetőjével, Dombi Gyulával. A városvezető kiemelte: első lépésként azt tervezik, hogy a helyi rendőrség diszpécser-központja kezdje el működését 2022 első szemeszterében, amelyhez szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatása szükséges a helyi költségvetés megszavazása után.

Mint Korodi Attila beszámolt róla: a parancsnok meglátogatta a már működő hasonló székelyföldi intézményeket. A látogatások során szerzett tapasztalatok alapján az a döntés született, hogy első körben tízfős állományt szeretnének kialakítani. A külterületek biztonságával kapcsolatosan a polgármester hangsúlyozta, hogy kiemelt feladatként kezelik a kérdést.

Az ülésen a városatyák jóváhagyták a költségvetési „ötletbörze” végrehajtásához szükséges intézkedéseket, valamint annak szabályzatát. Ennek célja, hogy az önkormányzat bevonja a csíkszeredaiakat a döntéshozatali folyamatba, arra biztatva a városlakókat, civil szervezeteket, sportklubokat és cégeket, hogy azonosítsák és jelezzék a tapasztalt hiányosságokat, majd projektek formájában tegyenek megoldási javaslatokat.

A közösség érdekeit szolgáló pályázatok hat témakörben nyújthatók be: sétányok, járdák és gyalogos területek; mobilitás, hozzáférhetőség és közlekedésbiztonság; zöldterületek és játszóterek; közterületek (utcabútorok, közvilágítás stb.) ; oktatási, kulturális és sportinfrastruktúra, illetve digitális város. A beérkező projektek kivitelezéséről – a műszaki és jogi szakvéleményezést követően – a városlakók dönthetnek szavazatukkal.

Hivatalosan is megkezdheti működését a Gazdasági Konzultatív Tanács. Ennek létrehozásáról, valamint szervezeti és működési szabályzatának elfogadásáról is döntött a testület. E szervezet létrehozása fontos lépés az üzleti szféra és a helyi közigazgatás közötti párbeszédben, és célja az is, hogy biztosítsa a vállalkozások képviselőinek részvételét az őket érintő döntésekben. A konzultatív tanácsban képviseltetik majd magukat a csíki szakmai és vállalkozói érdekképviseleti szervezetek.

Kapcsolódók

Kimaradt?