Csíkszeredai sporttámogatások: aláírták a szerződéseket

Hétfőn reggel aláírták azokat a támogatási szerződéseket, amelyek által jelentős összeggel támogatja a városvezetés a csíkszeredai versenysport kiemelkedő klubjait. Az Erste Liga győztes Csíkszeredai Sportklub és a másodosztályú futball-bajnokságban vitézkedő FK Csíkszereda egyaránt 900 ezer lejes finanszírozásban részesült a koronavírus-járvány okozta bevételkiesések pótlására. A szerződés értelmében 2023-ig további összegek érkezhetnek a klubok számlájára.

A kedvezményezett klubok vezetőinek, valamint a csíkszeredai városvezetés képviselőinek jelenlétében írták alá hétfőn reggel a koronavírus-járvány miatti bevételkiesés pótlására megítélt önkormányzati támogatásokról szóló szerződéseket. A csíkszeredai városházán szervezett eseményen Korodi Attila polgármester köszöntötte a klubvezetőket. Mint kihangsúlyozta: fontos pillanat a szerződés aláírása a klubok és a város életében is.

„Évek óta téma, hogy a román közigazgatási rendszerben hogyan tud egy önkormányzat profi sportokat támogatni, hogy betartsa a szabályokat, de közben hozzá tudjon járulni a klubok tevékenységéhez” – fogalmazott a városvezető. Mint kifejtette: a 2021 évi költségvetés tervezésekor a város vezetősége az eddigi évekhez képest jelentősebb összeget szánt a sport-támogatásokra. A támogatásokat részben az utánpótlás-neveléssel foglalkozó egyesületek, részben a versenysportban érdekelt professzionális klubok között osztották el.

Előbbiek esetében egy jól bejáratott rendszer szerint tudtak támogatáshoz jutni a csapatok, ám a profi sport más kategóriába esik, ezért keresték annak a törvényes lehetőségét, hogy a három évre számított 200 ezer eurós de minimis támogatáson túllépve hogyan tudnak jelentősebben hozzájárulni az adott klubok működéséhez. Ebben a kérdésben az európai uniós szabályozások siettek a városvezetés segítségére, ugyanis kidolgoztak egy olyan jogi keretet, amely által a járványügyi helyzet által okozott valós bevételkieséseket kompenzálni tudják. Ezen felbátorodva indították el azt a folyamatot, amelynek végén a csíkszeredai önkormányzat Romániában elsőként kapott jóváhagyást arra, hogy a saját költségvetéséből 2023 novemberéig bezárólag támogathatja a profi versenysportot – számolt be Korodi Attila.Szondy Zoltán, KOrodi Attila, Hodos László, Sógor Enikő | Fotók: Farkas Endre

A pozitív európai uniós döntést követően kiírták a megfelelő pályázatot, amelyen a Csíkszeredai Sportklub és az FK Csíkszereda is sikerrel szerepelt. Így az erre az évre előirányzott 1,8 millió lejes költségvetést egyenlő arányban elosztva a két sportszervezet egyaránt 900 ezer lejes támogatást kapott. „Ez a pályázási rendszer 2023 novemberéig érvényes. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat, figyelembe véve a saját bevételeit, a 2022-es és a 2023-as költségvetésbe is be tudja építeni a járványügyi helyzetben létrehozott sporttámogatásokat. A városvezető ugyanakkor kihangsúlyozta: az érintett csapatoknak mindemellett nagy szükségük van a magántámogatók szerepvállalására is.

A hoki és a foci csíkszeredai szimbólumok

A csíkszeredai önkormányzat részéről Sógor Enikő alpolgármester írta alá a szerződést. Mint kiemelte, sajnálatos, hogy ilyen helyzetbe kerültek a klubok, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy fel tudták kínálni a sportszervezeteknek ezt a támogatási lehetőséget. „Egyértelmű, hogy a város és a vezetősége odaáll a jégkorong és a futball mellé, hiszen Csíkszereda szimbólumai és akkor dobog igazán a csíki szív, ha ezek a sportágak működnek. Arra kérem a klubvezetőket, hogy továbbra is tegyék meg az erőfeszítéseket, hogy működjenek. A hoki és a foci egyben sport, ifjúság és kultúra, Csíkszereda kultúrája részben ebből is áll” – fogalmazott Sógor Enikő.

A Csíkszeredai Sportklub részéről Hodos László elnök mondott köszönetet a támogatásért. „Nehéz időszak volt a számunkra, sok támogatónkat elveszítettünk. A Sportklub azzal fogja majd megköszönni ezt a városnak, hogy minél jobb eredményeket fogunk elérni” – fogalmazott a sportvezető.

Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke szintén megköszönte a város vezetőségének és munkatársainak erőfeszítéseit a támogatás lehetővé tétele érdekében. Hozzátette: az FK labdarúgó akadémiája jelentős támogatást kap a magyar állam részéről, ugyanakkor a felnőtt csapat és a 16 településen működő alközpontok nem részesülnek ilyenben, ráadásul az érintett alegységek nem, vagy kevesebb önkormányzati segítséget kapnak működésükhöz, mint a csíkszeredai. „A mostani támogatásnak megvan tehát a helye. A járvány éppen ezt a két területet érintette a legjobban: a felnőtt csapatot, ahonnan nagyon komoly bevételek estek ki és az alközpontokat, ahol néhány önkormányzat éppen a járványra hivatkozva nem pluszban támogatta az utánpótlást, hanem visszavette a támogatást” – fogalmazott a klubvezető.

A két klubvezető újságírói kérdésre beszámolt a koronavírus-járvány okozta bevételkiesésekről is. Hodos László szerint a Sportklub működése több mint 2 millió lejes veszteséget könyvelt el az előző szezon végét és a mostani elejét magában foglaló időszakban. Szondy Zoltán ugyanakkor mintegy 2 millió eurós, azaz csaknem 10 millió lejes deficitről számolt be, aminek a háromhegyede a járványnak köszönhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?