banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Aggódnak a kísérleti generációt oktató román szakos tanárok: Mit kérnek majd számon az érettségin?

Megvan az új, sajátos tanterv, ami szerint a magyar tagozatos tizenegyedikes diákok tanulják a román nyelvet, tankönyvük viszont nincs. A kilencedik-tizedik osztályok anyagával ellentétben idén már megjelentek az irodalmi alkotások a tantervben, ezért aggódnak a pedagógusok és a diákok, hogy mégis olyanok lesznek az érettségi tételeik, mint a korábbi évfolyamoknak, vagyis irodalmi elemzést, műfaji ismereteket kérnek számon tőlük. A Maszol megkeresésére Kallós Zoltán, kisebbségi oktatásért felelős államtitkár leszögezte, nem a feltételezések, hanem a tanterv alapján kell tanítani. Hogy egyértelmű legyen a számonkérés formája, megígérte, tavaszra kidolgozzák a mintatételeket, és akkor még mindig lesz másfél év a felkészülésre.

Az úgynevezett kísérleti generáció magyar tagozatos diákjai sajátos tanterv alapján tanulják a román nyelvet. Ezek a gyerekek most tizenegyedik osztályosok, ennél az évfolyamnál vezették be annak idején az előkészítő osztályt és az új kerettanterveket.

Illusztráció: Agerpres

Az előkészítőtől nyolcadik osztályig megreformált tantervet nem követte kilencedik osztályban a középiskolai program, a minisztérium által kibocsátott módszertani útmutatók alapján tanítottak a pedagógusok, aztán tavaly már a román tankönyvük is elkészült. Idén tavasszal pedig véglegesítették a tantervet, de az alapján még nincs tankönyv.

A sajátos tantervben megjelentek az irodalmi művek, ezért aggódnak a tanárok és a diákok

Kilencedik-tizedik osztályban elsősorban a nyelvtanulásra, a szókincsük bővítésére fektették a hangsúlyt, tizenegyedik osztályban azonban a tantervben már megjelentek az irodalmi művek.

Ezért kezdtek aggódni a román szakos tanárok, attól tartanak, hogy a két év múlva sorra kerülő érettségi vizsgán mégis műfaj-elméletet kérnek számon a diákoktól, esetleg a tanult művek alapján kell esszét írniuk, elemezve egy irodalmi alkotást, vagy jellemezni egy szereplőt. Elsősorban a Székelyföldön oktató pedagógusoktól érkeztek visszajelzések, hogy nem tudják, mit tanítsanak, mire fektessék a hangsúlyt, hogy sikeresen érettségizzenek majd a diákjaik. A kísérleti generáció tagjainak volt már hasonló tapasztalatuk hetedik- nyolcadik osztályban, akkor a tantervükben már nem szerepelt a leíró a nyelvtan, mégis sok pedagógus megtanította nekik, attól tartva, hogy szerepel majd a képességvizsga tételei között. Végül nem kaptak ilyen típusú feladatot, de sokat gyakorolták, ahelyett hogy a nyelvtanulás lett volna a prioritás.

Illusztráció: Pexels

Egy neve elhallgatását kérő székelyföldi román tanár a Maszolnak elmondta, most éppen Camil Petrescu A szerelem utolsó, a háború első éjszakája című regényét boncolgatják a tizenegyedik osztályos diákokkal. Azt tapasztalja, a gyerekek különben örömmel olvassák az alkotást, beszélgetnek róla, de mindannyian aggódnak, mit kell tudniuk erről az érettségin. Jelenleg ugyanis a magyar diákok az előre megírt elemzéseket biflázzák be az érettségire. Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg egy tizenegyedikes diáklány is, mint mondta, nem esik nehezére, hogy irodalmi művekről beszélgetnek a román órán, azt viszont tudni szeretné, kezdje el tanulni az előre megírt elemzéseket.

Tavasszal kiadják kapaszkodónak a mintatételeket

Egyeztettek a pedagógusokkal, a Nagyenyeden nemrég tartott szórványoktatási találkozón a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) képviselőivel is átbeszélték a problémákat, mondta el megkeresésünkre Kallós Zoltán. A kisebbségi oktatásért felelős államtitkár megígérte, tavasszal elérhetőek lesznek a mintatételek a 2025-ben érettségizőknek. Ennél hamarabb nincs kapacitás a mintatételek kidolgozására, de akkor még mindig marad másfél év a felkészülésre.

„Azért is fontos, hogy időben lássák az új tanterv alapján tanítottakat, miként fogják majd a vizsgán számon kérni, hogy eloszlassuk az olyan jellegű tévhiteket, hogy a sajátos tanterv szerint tanulnak ugyan, de ugyanúgy fognak vizsgázni, mint a korábbi évfolyamok” – szögezte le a szakpolitikus. Kallós Zoltán arra kérte a főtanfelügyelőket, a román szakos tanfelügyelőkkel ellenőrizzék, hogy valóban a sajátos tanterv szerint oktatják a kisebbségi osztályokban a román nyelvet.

Fotó: Kallós Zoltán személyes archívuma

A tanterv tartalmazza, milyen kompetenciákat kell fejleszteni

Külön tanterv van a román anyanyelvűeknek, és egy speciális azoknak a diákoknak, akiknek nem anyanyelve a román, feltételezésekre alapozva nem lehet figyelmen kívül hagyni a tantervet, szögezte le. Kallós Zoltán hangsúlyozta, a tantervbe pontosan le van írva, milyen kompetenciákat kell fejleszteni, mit miért kell megtanítani, erről útmutatót is kaptak a pedagógusok. „Az igaz, hogy akkor vesszünk esőköpenyt, mielőtt még elered az eső, de nem logikus, hogy elvonja a figyelmet a tantervről az a feltételezés, hogy valami egyebet kérnek majd számon az érettségi vizsgán” – mondta az államtitkár. Hozzátette, kilencedik-tizedik osztályban valóban nem voltak irodalmi szövegek, a tizenegyedik-tizenkettedik osztályban is maradt az új szemléletű tanterv, de nem lehet, hogy egy diák 12-13 évet tanulja a román nyelvet, és ne ismerkedjen meg irodalmi alkotásokkal.

illusztráció: MTI

A tizenegy-tizenkettedikes magyar diákok román tantervét márciusban véglegesítették, olyan román szakos tanárok írták, akik magyar tagozaton tanítanak a közoktatási rendszerben, tehát értik ennek a problémának a lényegét, mondta el korábban a Maszolnak Kallós Zoltán. A tankönyvek nem készültek el, mert kiírásra nem jelentkeztek a kiadók, ám meglátása szerint a tanterv a fontos, hiszen a pedagógus az alapján kell tanítson, a tankönyv csak útmutató, és a diáknak kapaszkodó. A tanterv tartalmazza az ajánlott irodalmat, ez alapján a pedagógusok meg tudják tartani az órákat, szögezte le a szakpolitikus.

Amint arról beszámoltunk, az oktatáspolitikai és -értékelési központ november 1-jén közzétette a 2024-es országos vizsgák mintatételeit, a 8. osztályosok képességfelmérője és az érettségi vizsga 2023-2024-es tanévben érvényes módszertanának megfelelően. Az országos képességfelmérő esetében román nyelv és irodalomból, matematikából, illetve a nemzeti kisebbségek számára anyanyelv és irodalomból, a magyar kisebbség számára román nyelv és irodalomból tettek közzé vizsgatételmintákat. Az érettségire összesen 32 vizsgatételsor-mintát tettek közzé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?