A magyar tagozaton ebben a tanévben is prioritás a román nyelv elsajátítása, a kísérleti nemzedéknek viszont nem lesz román tankönyve

Rengeteg a lehetőség a hétfőn, szeptember 11-én kezdődő új tanévben, fontos hogy ezeket tudják kihasználni a pedagógusok és a diákok, szögezte le a Maszol megkeresésére Kallós Zoltán, kisebbségi oktatásért felelős államtitkár.

A magyar tagozaton egyik legfontosabb célkitűzés, hogy a román nyelvet kellő mértékben elsajátítsák a diákok. Az új oktatási törvényben erre vonatkozóan van egy paragrafus, miszerint a minisztérium a román nyelv tanulását könnyítő programokat finanszíroz majd, a diákok táboroztatását, cserediák projekteket.

A tanterv elkészült, a tankönyv nem

Az úgynevezett kísérleti generáció számára jó és rossz hírrel szolgált Kallós Zoltán. A sajátos román oktatás tanterve elkészült ugyan, de ebben a tanévben nem lesz tankönyvük. Mint ismeretes a kísérleti generáció ebben a tanévben kezdi a tizenegyedik osztályt, ennél az évfolyamnál vezették be annak idején az előkészítő osztályt és az új kerettanterveket. Az előkészítőtől nyolcadik osztályig megreformált tantervet nem követte kilencedik osztályban a középiskolai program, a minisztérium által kibocsátott módszertani útmutatók alapján tanítottak a pedagógusok, aztán tavaly már a román tankönyvük is elkészült. Ezért mindenképpen előrelépés, hogy a tantervet véglegesítették.

Illusztráció: Pexels

A tizenegy-tizenkettedikes tantervet sikerült márciusban véglegesíteni, olyan román szakos tanárok írták, akik magyar tagozaton tanítanak a közoktatási rendszerben, tehát értik ennek a problémának a lényegét, részletezte Kallós Zoltán. Hozzátette, a tanterv jó, de a tankönyvek nem készültek még el.

A folyamat úgy néz ki, hogy amikor elkészül a tanterv, kiírják a pályázatot a tankönyvírásra, a kiadók kell összeverbuválják a csapatot, és jelentkezzenek a licitre a tankönyv-tervezetekkel. Amint a tanterv elkészült, a pályázatot rögtön kiírták, de nem jelentkezett senki. Az államtitkár hangsúlyozta, a kiírás nem a legjobb időszakban volt, hiszen akkor már kezdődtek a vizsgaidőszakok, majd a szabadságolás, így a kiadók nem találtak tankönyvírókat, akik ebben a periódusban vállalták volna ezt a munkát. „Két-három napon belül újra megjelenik a kiírás, bízom benne, hogy ezúttal sikerül pedagógusokat találni, akik vállalják ezt a feladatot” – mondta Kallós Zoltán.

Hozzátette, a tanterv a fontos, hiszen a pedagógus az alapján kell tanítson, a tankönyv csak útmutató, és a diáknak kapaszkodó. A tanterv tartalmazza az ajánlott irodalmat, ez alapján a pedagógusok meg tudják tartani az órákat.

Illusztráció: Pexels

A következő tanévre, tehát amikor ez a nemzedék tizenkettedik osztályt kezd, és már az érettségire készül, biztosan meglesz a román tankönyv is, ígéri az államtitkár, még úgyis, hogy mint mondta, ez számon kérhető lesz rajta. Emlékeztetett, hogy a tizedikeseknek van új tankönyvük, már a tavaly is abból tanultak a mostani tizenegyedikesek.

A magyar iskolahálózat nem csorbul, a kis létszámú osztályokat is jóvá lehet hagyni

Az új oktatási törvény külön kitér arra, hogy a kis létszámú osztályokat is jóvá lehet hagyni, valamint azt is szabályozza, hogy minden közigazgatási egységben, ahol van minimum általános iskolai szintű kisebbségi oktatás, ezek külön is működhetnek, részletezte kérdésünkre Kallós Zoltán.

Fotó: Kallós Zoltán személyes archívuma

Hozzátette, értelemszerűen, ahol már „elfogytak” a magyar gyerekek, ott nem indíthatnak osztályokat, de ott ahol kis létszámban vannak, ennek nincs akadálya. A pontos diáklétszámokat a magyar tagozaton is két- három héten belül tudják majd, amikor minden tanintézet bevezeti a központosított informatikai rendszerbe a tanév elején beiratkozott gyerekek számát.

Kihívás biztosítani a szakképzett pedagógust a csökkentett létszámú osztályokban

Jelenleg gondot okoz, hogy mivel csökkentették az egy osztályba beírható gyerekek számát, több osztály alakul, tehát több pedagógusra is lenne szükség. Kallós Zoltán rámutatott, éppen azért csökkentették az osztályokban a gyereklétszámot, hogy azok ne legyenek zsúfoltak, a pedagógus jobban tudjon figyelni minden diákra. Az újonnan induló elemi osztályokban így 22 diák lehet, ezt indokolt esetben még ki lehet bővíteni két fővel, de legtöbb 24 gyerekkel alakulhat meg egy osztály.

Ha egy oktatási helyszínen eddig beiratkozott egy évfolyamra 26-30 gyerek, ők egy osztályban tanultak, most ennél a létszámnál már két osztályt kell indítani. Emiatt például Szatmár megyében azzal szembesültek, hogy a nyári leosztás után, amikor a vizsgázó pedagógusok elfoglalták az állásokat, a magyar tagozaton betöltetlen maradt mintegy húsz tanítói és óvodapedagógusi állás. Erre az elmúlt években nem volt példa, mutatott rá a szakpolitikus.

Illusztráció: Pexels

Hangsúlyozta, ősszel a tanfelügyelőségek, az iskolák is szerveznek még vizsgákat a betöltetlen helyekre, de ezzel a jelenséggel számolni kell. „Nem támogatjuk a nagy létszámú osztályokat, de az is fontos, hogy legyenek szakképzett, jó pedagógusok az iskoláinkban. Erre fel kell készülni, hiszen vannak olyan szaktantárgyak, melyek esetében évek óta jelentkeznek a problémák: pedagógushiány van matematikából, ez körvonalazódik a fizika, kémia, informatika szakok esetében is” – taglalta Kallós Zoltán.

Erdélyben jó állapotban van az oktatási infrastruktúra

Sok a felújított iskola, rengeteg felújítást végeztek, sporttermek, bölcsődék épültek, osztotta meg tapasztalatait Kallós Zoltán, aki az elmúlt hetekben több iskolát felkeresett, leginkább falvakon, hogy egyeztessen, milyen mértékben vannak felkészülve a tanévkezdésre. Különösen Erdélyben jó állapotban van az iskolai infrastruktúra, összegzett a szakpolitikus.

Illusztráció: Adobe Stock

Mint mondta, a vidéki tanintézetekben is az intelligens tábla nagyrészt felváltotta már a hagyományos, „krétaporos” táblát, és ami a legfontosabb ezt használják is a tanítók-tanárok. Sok lehetőség volt az elmúlt időszakban az iskolák felszerelésére, ám arra is figyelni kell, hogy a pedagógusok felkészüljenek, képezzék magukat, használják kellő hatékonysággal a korszerű eszközöket, melyekkel a gyerekek kiválóan bánnak, hiszen ők már ezeken nőttek fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?