Adventi ünnepségsorozatot indított a torockói Duna-Ház

Fehér megye egyik legaktívabb magyar kulturális központja, a torockói Duna-Ház, immár tíz éve, tartalmas kikapcsolódást nyújt az év minden időszakában. Teszi ezt az idei adventben is, amikor ünnepi köntöst öltenek a személyes és online rendezvények.

Fotó: A Duna-Ház Facebook-oldala

„Ebben a rengeteg teendővel teli időszakban elmélyült, szórakoztató programokkal járulunk hozzá, hogy egy kis időt tudjunk szánni az advent lényegére. Fontos, hogy tudatos szüneteket tartsunk az egyre gyorsabb ritmusban száguldó, szinte mindenkit magával ragadó ünnepi forgatagban, és ünneplőbe öltöztessük a lelkünket is! Mert évről évre egyre nagyobb kihívás, hogy valójában „megérkezzünk az ünnepbe”, és ne csak beessünk a fa alá. Az ünnepre hangolódásban, a lelki feltöltődésben igyekszünk hatékony segítséget és felemelő élményeket nyújtani adventi programjainkkal” – nyilatkozta Zudor Imola, a Duna-Ház programszervezője.

Az adventre hangoló programsorozat „előhangja” a november 24-i, péntek esti Lélekműhely és az azt követő kiállításmegnyitó volt. Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember Ránk bízott évtizedek című interaktív előadása ezúttal is számos hasznos önismereti és életvezetési módszert kínált, a kiemelt téma az elmúlás és annak feldolgozása volt. P. Nagy Eszter képzőművész, kurátor adatokban gazdag tízperces bemutatót tartott a Magyar Krónika fotókiállításáról, amely A hely szelleme címet viselte.

December 2-án, szombaton délután gazdag, többórás programot kínál a Duna-Ház. A nap folyamán kézműves foglalkozással, vallásos témájú előadással és zenés-táncos produkciókkal várják a kicsiket és nagyokat.

A 15:30-kor kezdődő kézműves tevékenységen karácsonyi asztaldíszeket és adventi koszorúkat lehet készíteni, torockói motívumokkal. A foglalkozásokat Both Ilona torockói bútorfestő, Simándi Teréz unitárius kántor és Czakó Piroska virágkötő vezetik. A résztvevők a Torockói Unitárius Nőszövetség közreműködésével korábban, egy november 25-i találkozón, megfestették a hagyományos torockói népi motívumokat a fa gyertyatartókra, szombaton pedig ezeket a festett gyertyatartókat építik be a szintén saját készítésű asztali fenyődekorációkba. A torockói gyerekek az Unitárius Nőszövetség közreműködésével minden karácsonykor megajándékozzák a település időseit. Az idei ajándékok között a Duna-Ház adventi kézműves foglalkozásán készülő fenyő asztaldíszek is felbukkannak majd.

Ugyancsak szombaton, 17 órától a nagymúltú Torockói Fúvószenekar hangulatos karácsonyi és adventi zenés darabokat ad elő a Duna-Ház udvarán, rossz idő esetén pedig az előadóteremben. Ezt követően Deák-Székely Szilárd Levente, Torockó polgármestere köszönti azokat a testvértelepülésekről érkezett vendégeket, akik több, mint két évtizede minden évben ellátogatnak a Székelykő alatti községbe és Mikulás-ajándékokkal lepik meg a gyerekeket.

A következő programpont a helyi Kis és Nagy Szilas Néptánccsoport közös produkciója lesz, a koreográfiát Magyarország különböző tájegységeinek táncaiból összeállított etűdök képezik.

Azt követően 17:30-tól kezdődik – Részletekbe merülve címmel – Csécs Márton esperes, Torockó unitárius lelkészének adventi előadása, az evangélium lényegéről. Az idén szeptemberben indult, nagy érdeklődéssel övezett sorozatban a lelkész fiatalokat szólít meg a Biblia és a káté segítségével, de a templomi prédikációktól eltérő, sokkal közvetlenebb hangnemben. Célja a mélyebb ismeretek, a vallásosság alapkérdéseinek feltárása, alkalmazása mindennapjainkban, és aktuális témák megvitatása. Az előadások vezetett része mellett nagy szerep jut az interaktivitásnak, a kötetlen, építő beszélgetéseknek.

A szombati nap a 18:30-tól kezdődő felemelő zenés adventi „útravalóval” ér véget, Fodor Lilla Dorottya brácsaművész és Strausz Imre István zongoraművész előadásában.

Fotó: MTI/Kiss Gábor/archív felvétel

A következő ünnepi program december 8-án, pénteken lesz: 18 órától A keresztény karácsony misztériuma címmel Kovács Sándor egyháztörténész, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora tart majd előadást. Ő rendszeres meghívottja a Duna-Háznak, ő az intézmény első sorozatának, a Rendhagyó történelemóráknak az ötletgazdája. A tőle megszokott élményszerű, humoros stílusban helyezi történelmi kontextusba a keresztény karácsonyt.

Az ókori kultúrák mitológiai hagyománya bőséges részletességgel örökíti meg az istenfiak és hősök csodálatos születését. Elég a görög vagy a hindu mitológia hőseire gondolni. Az adventi előadás a keresztény karácsony misztériuma és a Betlehemben született Gyermek köré épül. Jézussal nem egy hellenisztikus hős érkezett a világba, nem is valami Superman született, hanem az emberiség Megváltója, a Messiás. Az előadás ezt a történetet kívánja bemutatni a különféle hősök és messiások történetének szétszálazásával.

December 9-én, szombaton 15 órától kerül sor a Torockói hímzés új köntösben kézművesprogram záró alkalmára és kamarakiállítására, amelynek foglalkozásvezetője Kardos Zsuzsanna lesz. A közkívánatra elindított négy alkalmas alkotóműhelyen a résztvevők autentikus torockói motívumokat tanulnak hímezni kortárs ruhadarabokra; készül táska, neszeszer, karácsonyfadísz. A szervezőktől megtudtuk: a jövő évi folytatásban ingrátétet is varrnak, hagyományos torockói keresztszemes hímzéssel.

A záró alkalommal kamarakiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők az elkészült alkotásokat és a foglalkozásvezető munkáit. A népi hagyományainkat átörökítő alkotóműhelyben a résztvevők a gyakorlatban is megismerkedhetnek a torockói varrottasok motívumaival és mintáival, a hímzés alapjait és fortélyait ismerhetik meg. A hímzési technikák elsajátítása mellett számos hasznos gyakorlati tanácsot, technikai fogást, útmutatást is kapnak.

Szintén december 9-én, szombaton 18:30-tól kerül sor a tordai Jósika Miklós cserkészcsapat adventi koncertjére. A fiatal együttes hangszeres kísérettel ad elő klasszikus és kevésbé közismert karácsonyi énekeket.

Fotó: A szerző felvétele/archív

December 15-én, pénteken 11 órától egy másik közkedvelt sorozat, a Mesepadlás  jelentkezik ünnepi tartalommal, Bertóti Johanna Télire eltett mosoly című adventi verskoncertjével és úgynevezett kézműves gyerekkarácsonyával.

Bertóti Johanna ezúttal téli, adventi, karácsonyi dalokat énekel a gyerekeknek és a gyerekekkel. A műsor megzenésített versekből épül fel, többek között Lackfi János, László Noémi, Szabó T. Anna, Cseh Katalin versei csendülnek majd fel. Johanna ezúttal is elhozza Torockóra néhány saját szövegű szerzeményét. A koncertre az adventi várakozás meghittsége, ugyanakkor a humor és az ünnephez kapcsolódó kitörő öröm jellemző. Mindezt sok, télire eltehető mosoly kíséri.

Bertóti Johanna dalszerző-énekes, költő, műfordító és dramaturg. Részben saját, részben kortárs és klasszikus költők megzenésített verseit adja elő, gitárkísérettel, különleges érzékenységgel. Több mint tíz éve rendszeresen tart gyerekműsorokat iskolákban, óvodákban, különböző kulturális rendezvények és fesztiválok alkalmával, ugyanakkor gyakran ad koncertet felnőtteknek is.

December 20-án, szerdán 19 órakor kezdődik az online Lélekműhely Ünnepre hangoló előadása. Ferenczi Enikő társelőadójaként Czire Ráhel Orsolya képviseli az Y/Z generáció nézőpontját az előadáson. Az előadás sajátossága az, hogy két generáció - azaz anya és lánya - perspektíváját hozza össze, mind szakmailag, mind a szülő-gyermek kapcsolat szemszögéből. Közkívánatra a népszerű sorozat rendhagyó, ünnepi része online formában lesz elérhető.

Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember előadásait kiemelt figyelem övezi a Duna-Házban, a kihelyezett helyszíneken és az online térben is. A lelki egészséget, a kiegyensúlyozott családi és társadalmi kapcsolatok kialakítását segítő Lélekműhelyben korszerű, hiánypótló témák, hasznos kommunikációs módszerek kapnak teret tabuk nélkül, a sokoldalú, közvetlen, jó humorú előadó révén. Az előadások online változatai többezres közönséget érnek el. Ezek megszakítások nélkül, ingyenesen újranézhetők a Duna-Ház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Fotó: A Duna-Ház Facebook-oldala

December 16-án, szombaton 16 órától kerül sor az Adventi mesés élményfestésre, a Duna-Ház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Az online családi program foglalkozásvezetője Zámborszky Eszter mesepedagógus, alkotóművész lesz.

A résztvevők az ízes élőszóval előadott karácsonyi történetből merítenek ihletet az alkotásra, majd lépésről lépésre kel majd életre a mese a vásznakon, rajzlapokon, Zámborszky Eszter közérthető, szakszerű irányításával. Az elkészült képek az otthonok díszei vagy kedves karácsonyi ajándékok lehetnek.

Megtudtuk: a karácsonyi élményfestés mindezeken túl több újdonságot is tartogat: „A készülő alkotás nem csak ajándéknak tökéletes, hanem az ünnepek alatti és közötti csendesebb, elmélyült, a családdal töltött időszakban egymásnak ajándékozható élmény. Saját magunkat egy kis énidővel, gyerekeinket az elmélyült alkotás örömével ajándékozhatjuk meg. Hogy az ünnepi hangulatot kicsit még fokozzuk, a legnépszerűbb kép alkotóját meg is ajándékozzuk Zámborszky Eszter egyik festményével” – ígérik a szervezők.

A decemberi programsorozat lehetőséget kínál arra is, hogy a népszerű eladók advent üzeneteket küldjenek a Duna-Ház online felületén. Az advent minden vasárnapján megosztott néhány perces kisfilmekben megszólal Zámborszky Eszter mesemondó, alkotóművész, Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember és Csécs Márton esperes.

„Változatos, színvonalas, szórakoztató programokkal várjuk a család minden tagját a torockói Duna-Házban, immár tizedik éve. Korszerű hagyományőrzés, szórakoztatva oktatás, nemzeti, kulturális értékeink továbbadása modern formában, a 21. századi közönséget megszólítva – ezek szellemében szervezzük rendezvényeinket. Kínálatunkat folyamatosan bővítjük hiánypótló, népszerű újdonságokkal. Arra törekszünk, hogy a térség magyarsága otthon érezze magát szülőföldjén. Kiemelt célunk az is, hogy szívesen látogasson el hozzánk a nemzeti kultúra iránt fogékony közönség a teljes magyar nyelvterületről. Rendezvényeinkre a belépés ingyenes” – áll a Duna-Ház sajtóközleményében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?