A temető felett vezetne az autópálya viaduktja, tiltakoznak a falu lakói

Nyílt levélben tiltakoznak Magyarnádas lakói, hogy a falu temetője fölé épüljön az észak-erdélyi autópálya egyik viaduktja - írta hétfőn a Monitorul de Cluj. Petíciójukban egyebek mellett azt írják, a módosított nyomvonal házaiktól is csak pár száz méterre haladna.

A magyarok által is lakott Kolozs megyei településen élők kifogásolják, hogy a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) úgy módosítja a sztráda korábbi nyomvonalát, hogy egy viadukt átszelné a temetőt vagy fölötte haladna - idézi nyílt levelüket internetes oldalán a lap. A több mint 200 helybéli által aláírt nyílt levélben kérik a CNAIR-t, álljon el a tervtől. A petíciót a kormányhoz, a Nép Ügyvédjéhez, a Kolozs megyei prefektúrához és önkormányzathoz, a községközpont, Magyargorbó önkormányzatához és az ortodox egyházmegyéhez is eljuttatták.

Petíciójukban azt írják, a módosított nyomvonal házaiktól is csak pár száz méterre haladna. Kifogásolják, hogy a CNAIR azután változtat, hogy az építési munkálatokhoz korábban több hektár mezőgazdasági területet sajátítottak ki és tettek tönkre, a többi közt a falu gyümölcsöseit és ivóvízforrásait is - írta a Monitorul de Cluj. Felróják, hogy az országos társaság nem tájékoztatta a falu közösségét a módosításról. Hangsúlyozzák: nem tagadják a sztráda szükségességét, de kérik az illetékeseket, találjanak más megoldást a viadukt megépítésére. A jelenlegi környezetvédelmi szempontból is kifogásolható zaj- és légszennyezésnek teszi ki a település lakóit - írják.

Felróják, hogy nem tájékoztatták a falu közösségét a módosításról Fotó: a CNAIR Facebook oldala

A tiltakozók a kolozsvári ortodox egyházmegye vezetőségéhez is kérdést intéznek: „ezután hova temessük a halottainkat?" - idézi levelüket a lap. Kérik, hogy az eredeti nyomvonalon folytatódjon a munka, ne érintse a temetőt, és tájékoztassák őket annak menetéről, veszélyeiről. Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter szerint a Magyarnádast a Szilágy megyei Magyarzsomborral összekötő 30 kilométeres szakasz az észak-erdélyi autópálya legnehezebb része a földcsuszamlásveszély miatt. Az Economedia.ro gazdasági portál korábban azt írta, a CNAIR épp emiatt döntött úgy, hogy Magyarnádasnál 1,2 kilométeres, Pusztatopánál kétkilométeres viaduktot épít a kritikus részek elkerülésére.

A közbeszerzést augusztusban írták ki, eszerint a beruházást az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszíroznák, mintegy egymilliárd lejből valósulna meg 27 hónap alatt. Az ütemterv már most nem tartható, szeptember végén eredményhirdetés helyett felfüggesztették a licitet. A Magyarnádas-Magyarzsombor sztrádaszakasz 60 százalékban készült el, 2025 júliusára kell befejezni, de az Economedia információi szerint a két viadukt nélkül nem adható át a beruházás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?