FRISSÍTVE – Októbertől 3300 lej lesz a minimálbér

Kormányhatározattal 3300 lejre emeli az országos bruttó minimálbért csütörtöki ülésén a Ciolacu-kabinet. Ez 10 százalékos növekedést jelent ez év szeptemberéhez képest. Ez szerint a teljes munkaidőre számított minimális órabér a szeptemberi 18,145 lejről 19,96 lejre emelkedik. FRISSÍTÉS: jóváhagyta a kormány a minimálbér megemelését. 

A határozattervezet indoklása szerint jelenleg Romániában az aktív lakosság 28 százaléka, mintegy 1,5 millió munkavállaló részesül minimálbérben. Az októbertől 3300 lejre emelt minimálbérben 1 867 588 alkalmazott fog részesülni.

A tervezet indoklása szerint a minimálbér megemelése pozitív hatással lesz a gazdasági növekedésre a foglalkoztatás fellendítése, a munkavállalók vásárlóerejének növelése és a feketemunka visszaszorítása révén.

Illusztráció: Agerpres

Az intézkedés révén módosul több olyan juttatás vagy járulékfizetési kötelezettség is, amelyek a minimálbér összegétől függenek. Módosul a közlekedési büntetőpont értéke is, amit a mindenkori minimálbér alapján számolnak ki.

A kormány emellett egy másik sürgősségi rendelettervezetet is tárgyalni fog, amely az építőiparban határozza meg garantált minimális bruttó alapbért, a tervek szerint azt a jelenlegi 4000 lejről 4500 lejre emelik. Marcel Ciolacu szerint, így az ágazati munkavállalók „nem fogják megérezni” az egészségbiztosítási járulék fizetésének újbóli bevezetését, amelyet a deficitcsökkentő intézkedéscsomag tervezete ír elő. 

A csütörtöki kormányülésen jóváhagyták: október elsejétől tíz százalékkal, 3000 lejről 3300 lejre nő a bruttó minimálbér. 

Mihai Constantin kormányszóvivő közölte, a bruttó minimálbér 10 százalékos növekedése 1.867.000 alkalmazottat érint több ágazatban, legfőképpen a szállításban, a kereskedelemben és a kis- és középvállalatoknál.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a munkaügyi minisztérium számításai szerint a nettó minimálbér 181 lejjel, 2079 lejre nő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?