FRISSÍTVE - Időt nyertek a lakók, a kolozsvári önkormányzat egyelőre felfüggesztette a bontásra ítélt tömbház ledózerolását

Illegálisan épített tömbház leromolását kezdték meg hétfőn Kolozsváron. A lakók tiltakoztak, arra hivatkozva, hogy a tél küszöbén ne hagyják őket fedél nélkül. Az építtető Traian Floarea Ianson ingatlancsalót, aki Traian Onucra változtatta a nevét, idén januárban tartóztatták le nem először. A gyanú szerint több mint 500 személyt csapott be. FRISSÍTÉS: A városháza leállíttatta a bontást, mert a lakóközsség újabb fellebbezést nyújtott be a végrehajtás ellen. 

A kolozsvári városháza bejelentette az első illegálisan felépített tömbházának lebontását, ezzel érvényesítve egy jogerős bírósági ítéletet. A békás negyedi félkész építmény lakói tiltakoztak, és a bontás leállítását, elhalasztását kérték, arra hivatkozva, hogy a tél közeledtével az utcán maradnak, írja a Cluj24.

Fotók: Ferencz Hunor

A Békás (Bună Ziua) negyedben, a Mikó Imre utca 12-14. szám alatti tömbházat Traian Floarea Ianson ingatlancsaló építtette, aki Traian Onucra változtatta a nevét.

A csaló befektető a gyanú szerint több mint 500 személyt csapott be, akiknek lakásokat ígért különböző illegálisan épített tömbházakban, és állítólag több adásvételi szerződést is kötött ugyanarra az ingatlanra. Bűntársával, Pavel Jașcăuval együtt tartózták le, de júliusban a kolozsvári bíróság bírósági felügyelet alá helyezte.

Az illegálisan felhúzott épületben hétfőn délutánra már – a rendőrség szerint – senki nem maradt. A falait a munkagépek már el is kezdték rombolni. Itt-ott még maradtak berendezési tárgyak: szőnyeg, bútor, mosógép.

Miután kilakoltatták az ott lakókat, megkezdik az ablakok és ajtók eltávolítását, majd lerombolják az építményt, tudtuk meg a helyszínt felügyelő rendőrségtől.

A kolozsvári városháza azt tanácsolta a környéken lakóknak, hogy 8-16 óra között, amikor a tömb lebontására kerül sor, helyezzék át az utcán parkoló autóikat.

Ianson Florea Traian (Traian Onuc) ingatlanközvetítő több tucat embert csapott be, akiknek 2014 óta irodaházakban lévő lakásokat adott el, plusz egy nem létező emeletet a kolozsvári Mikó Imre utca 12-14. vagy a Fabricii utca 65-67. szám alatt, írja a Cluj24.

„Fellebbezést nyújtottunk be a végrehajtás ellen, a bíróság ennek érvényt adott és felfüggesztette a bontási munkálatokat október 17-ig. Akkor eldől, hogy a bontási határozat végrehajtható-e vagy elévült”, mondta hétfőn Chire Bicaci, a lakóközösség ügyvédje.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ugyanakkor közölte, bár hétfőn reggel megkezdte a Miko Imre utcai épület bontását, a nap folyamán felfüggesztette a bontást, tekintettel arra, hogy az ítélet végrehajtása ellen újabb fellebbezést nyújtottak be. „Ezért a városháza felfüggesztette az épület bontását, amíg a fellebbezésről a bíróság nem dönt” – közölték a városháza képviselői.

A kiírás szerint januárig kell befejezni a munkálatokat

Onucot 2017 májusában letartóztatták, majd bírósági felügyelet mellett csalásért elítélték, és eltiltották a városban történő lakásépítéstől és -értékesítéstől. Azonban 2018. február 14-én, a kolozsvári hatóságok közös ellenőrzése nyomán kiderült, a Mikó Imre utcában, ahol két 9 és 8 emeletes tömbház már épült, még mindig folytatta az építkezést. 

Akkor az Ecomp, Traian Onuc apjának cége 100 ezer lejes bírságot kapott, plusz több ezer lejes büntetést az építkezés karbantartásának és a munkabiztonságnak a hiánya miatt.

Onuc azóta is folytatta ténykedését, és a Mikó Imre utcában épülő harmadik, épülőfélben lévő tömbházban a piaci ár alatt, előlegfizetés alapján értékesítette az ingatlanos honlapokon meghirdetett lakásokat.

Az Ianson Florean Traian csalóval kapcsolatos botrány 2015 őszén robbant ki, miután egy Mikó Imre utcai lakos Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy a 12-14. szám alatti, befejezetlen tömbházban nem megfelelő körülmények között, közművesítés nélküli lakásokban élnek emberek.

A hatóságok ellenőrzéseket indítottak, szankciókat szabtak ki és büntetőeljárást indítottak Ianson ellen. Kiderült, hogy a Ianson két, irodaként engedélyezett és lakásként értékesített lakótömböt épített a Mikó Imre utcában. Az egyikben laktak, és egy emelettel több volt benne, mint amennyi az építési engedélyben szerepelt. A másik az építés stádiumában volt.

Ezen kívül Ianson abban az időben a Fabricii utca 65-67. szám alatt is épített egy építési engedéllyel rendelkező irodaházat, amelyet szintén lakásként értékesített.

A kolozsvári hatóságok 2017 májusa végén, hogy példát statuáljanak, letartóztatták Ianson Florea Traiant, majd bírósági felügyelet mellett bíróság elé állították csalás miatt – több mint 130 személy csapott be, és több mint 680 000 euróra becsülték a kárt. Időközben a károsultak száma nőtt, és a kár összege is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?