Államtitkári optimizmus: hét év múlva az ország minden régiójában lesz autópálya

A bruttó hazai termék (GDP) 1,52 százalékának megfelelő veszteséget okoznak évente az állami költségvetésnek a közúti balesetek - jelentette ki egy közlekedésbiztonsági témájú keddi konferencián Ionel Scrioşteanu.

A szállításügyi minisztérium államtitkára elmondta, hogy a kormányprogram a GDP 2 százalékának megfelelő összeget irányoz elő a közúti infrastruktúra fejlesztésére. Számításai szerint, ha sikerülne az autóbalesetek számát a felére csökkenteni, az így megspórolt pénz fedezné az infrastruktúrafejlesztés költségeinek csaknem felét.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az utóbbi időben felgyorsultak a közúti infrastruktúrába történő beruházások. Míg 2019-ben közel 400 millió eurót irányoztak elő a költségvetésben erre a célra, tavaly ez az összeg 2 milliárd euróra nőtt, idén pedig várhatóan eléri a 2,7-2,8 milliárd eurót.

Fotó forrása: Szállítási Minisztérium

Összesen 760 kilométernyi autópályára és gyorsforgalmi útra írtak alá szerződést, további mintegy 200 kilométerre meg van hirdetve a közbeszerzés, még további 300 kilométerre kész van a megvalósíthatósági tanulmány, ez tavaszra kerül kiírásra. A romániai autópálya-hálózat hossza idén érte el az ezer kilométert, 2029-2030-ra épül újabb ezer kilométer, így az ország minden régiójában lesz autópálya és gyorsforgalmi út, mondta.
Ionel Scrioșteanu arról is beszélt, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) 23 projektet tartalmaz a közúti biztonság javítására, összesen mintegy 618 millió euró értékben.

Sorin Ion oktatási államtitkár a konferencián arról beszélt, hogy az új közoktatási törvény szerint az iskolákban kötelező a közlekedésbiztonsági oktatás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?