A romániai magyarok több mint fele immár magyar állampolgár is

Meghaladta a 60 százalékot a magyar állampolgársággal rendelkező felnőtt korú romániai magyarok aránya, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet az Eurotrans Alapítvány megrendelésére készített a SoDiSo Research.

A felmérés a románai magyarok magyar állampolgárság kérdéséhez fűződő viszonyát és terveit, valamint a támogatási lehetőségek igénybevételének gyakoriságát és hajlandóságát mérte fel, ismerteti az RMDSZ közleménye.

A kutatás válaszadóinak 61 százaléka igényelte a magyar állampolgárságot, 18 százalékuk még nem kérvényezte a honosítást, de tervezi ezt megtenni valamikor a jövőben, 19 százalékuk pedig egyáltalán nem szándékszik igényelni. Ez utóbbiak aránya jelentősen csökkent a korábbi kutatási eredményekhez képest.

Fotó: kormanyhivatal.huA közleményben tudatják, jellemzően a nagyobb városokban élők, a fiatalok, illetve a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében kiemelkedő a magyar állampolgárság megléte.

Számos támogatás és kedvezmény igényelhető a határon túli magyar állampolgárok számára, ezek igénybevételére is kitért a kutatás. A Magyar Kormány által biztosított közvetlen külhoni támogatások közül a Szülőföldön magyarul elnevezésű nevelési-oktatási támogatás a legnépszerűbb, a válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ő vagy valamelyik közeli családtagja igénybe vette ezt az elmúlt években.

A kimondottan az állampolgársággal rendelkezőket célzó támogatási formák közül a mintegy hét éve igényelhető anyasági támogatás kérelmezéséről a válaszadók 16, a babakötvény igényléséről pedig 12 százaléka számolt be.

A Magyarország területén biztosított utazási támogatások igénybevételét sokkal kevesebben jelezték, a megkérdezettek 6 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Ezen a támogatási területen egyébként jelentős változás lép életbe március 1-jétől: a Magyar Igazolvánnyal rendelkező külhoni állampolgárok négy helyett évi tizenkét alkalommal élhetnek a kedvezménnyel, és az eddigi 90 százalékos kedvezmény helyett teljes ingyenességre lesznek jogosultak.

„A Magyar Igazolványt igényelheti a Romániában állandó lakóhellyel rendelkező, magát magyar nemzetiségűnek valló személy, de nem jogosult az a polgár, aki Magyarországi állandó lakcímmel rendelkezik. Az ügyintézés történhet meghatalmazás által, az Eurotrans Alapítvány segít eljuttatni a Magyar Igazolvány-igényléseket Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusára, jelenleg ennek az okmánynak az ügyintézését Kolozsváron lehet bonyolítani. Munkatársaink Erdély-szerte, összesen 38 irodában várják az érdeklődőket” – hívta fel a figyelmet Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke.

Az Eurotrans Alapítvány irodáinak elérhetőségét itt találja.

A kutatás hibrid módszertannal készült 2023. novemberében 1213 személy telefonos, illetve 2024. januárjában 882 válaszadó személyes lekérdezésével. A felnőtt korú erdélyi magyarokra reprezentatív minta teljes mérete így 2095 személy, az eredmények 95 százalékos valószínűség mellett ± 2,9 százalékos hibahatárral érvényesek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?