A medvekérdés megoldásáért tüntetnek Székelyföldön

A növekvő számú medvetámadásokra és a nagyvadak által okozott károkra hívják fel a figyelmet kedden több székelyföldi városban. A kedden délben kezdődő eseményt eredetileg Bukarestben szerették volna megtartani, ám a hatóságok végül nem engedélyezték a tömeges fővárosi megmozdulást.

Több ezer tüntetővel hívták volna fel a figyelmet kedden a különböző gazdaszervezetek, helyi- és megyei önkormányzatok az egyre súlyosbodó medveproblémára. A fővárosba tervezett tüntetést végül a hatóságok – formai okokra hivatkozva – nem engedélyezték, így csupán egy kisebb, Brassó megyei tüntetőcsoport mehet a környezetvédelmi minisztérium elé, más megyékből nem utazhatnak Bukarestbe. A hatósági tilalmat megelőzően több székelyföldi gazdaszervezet és önkormányzat a tüntetés szervezése mellé állt, és Hargita Megye Tanácsa is beszállt a mozgósításba.

A fővárosi tüntetés meghiúsulása ellenére az akció nem marad el, több székelyföldi városban, a hírek szerint Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában is utcára vonulnak azok, akik a medvekérdés mielőbbi megoldását sürgetik. Csíkszeredában a megyei tanács épülete előtt gyülekeznek a tüntetők kedden 12 órakor.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Maszol érdeklődésére elmondta: több civil szervezet felkérésére álltak a tüntetés szervezése mellé, ám az engedélyek beszerzésével nem a megyei tanács foglalkozott. A kezdeményező szervezetek az elmúlt hét végén szembesültek azzal, hogy csupán kis létszámú bukaresti tüntetést engedélyeztek a hatóságok.

„Én erre válaszként azt javasoltam, hogy akkor legyen több bukaresti helyszín” – emelte ki a politikus. Végül hétfőn késő este derült ki, hogy az sem lehetséges, hogy kisebb csoportokkal több intézmény előtt fejezzék ki nemtetszésüket a medvekérdés megoldásának elodázása miatt.

A tüntetésre Hargita megye térségeiből több száz résztvevőre számítottak – hangsúlyozta az elöljáró. „Mindenkinek megköszönöm, aki támogatóan állt a rendezvényhez, hiszen fontos a kiállás” – mutatott rá Borboly Csaba. Hozzátette: hétfőn magas rangú brüsszeli környezetvédelmi konferencián vett részt, ahol felvázolta a romániai medveproblémát.

Mint ismert, az elmúlt napokban megszaporodtak Székelyföldön a medvetámadások, rövid időn belül több súlyos eset is történt. Elsőként a Hargita megyei Románandrásfalván támadott meg egy pásztort a nagyvad, majd Kápolnásfalu közelében rontott rá a medve egy férfira. Kovászna megyében előbb Zágonban, majd Sugásfürdőn okozott súlyos sebesüléseket a medve.

(Borítókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?