Az elszaporodó medvetámadások az RMDSZ kormányzati tájékoztatójának fő témája

Olyan jogszabály-tervezetet terjeszt elő a szaktárca, amelynek értelmében a medvetámadás bejelentését követően legfeljebb 24 órán belül egy csendőrből és vadászból álló különítmény altatással és áthelyezéssel vagy pedig kilövéssel eltávolíthatja a veszélyes állatot – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az RMDSZ e heti videós kormányzati tájékoztatójában.

A 10 perc Bukarest 16. adásában a medvék okozta kritikus helyzet lehetséges megoldásáról, az árvíz okozta problémákról, a zöld mentalitásváltásról, valamint gazdáknak járó támogatásokról számolt be a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Júniusi kimutatások alapján akár napi 30-40 riasztás is érkezik medvetámadások miatt. Szinte nem telik el nap, hogy ne érkezne hír ember elleni támadásról. Az elmúlt napokban a medvetámadások több áldozatot követeltek Székelyföldön, egy románandrásfalvi sebesült életéért hat órán át küzdöttek az orvosok a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban – emlékeztetett az RMDSZ-es miniszter.

„Ez a tragédia is egyértelműen jelzi, hogy nincs időnk: egyre sürgetőbb a veszélyes medvék ártalmatlanítása. Lehetővé kell tegyük a jogszabály elfogadásával a gyorsabb beavatkozást. Soha nem gondoltam volna, hogy a szaktárca feladata az emberi életek megmentése lesz. Mégis, a medvetámadások sokasodása kapcsán ez lett az elsődleges dolgunk a napokban. Legyen nagyon világos mindenki számára: az emberi életnél nincs fontosabb” – szögezte le Tánczos Barna.

Az eljárás alapján, ha egy medve először hatol be lakott területre, meg kell próbálni elűzni a vadat. Ha többször megjelenik abban a helységben, akkor az állatot el kell altatni és lakott területtől távol kell elengedni a vadonban. Ha pedig a medve veszélyes, agresszív és támad, egyetlen megoldás annak a példánynak a kilövése.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszter rámutatott: érti azokat is, akiknek a medve nem veszély, hanem egy szép nagyvadként tekintene rá, ám a kormány tagjaként neki az a dolga, hogy azokra is figyeljen, azokat is óvja, akik veszélyben vannak jelenleg az ország 13 megyéjében. Szerencsésnek nevezte ugyanakkor, hogy egyre többen érzik és értik ezt a problémát a parlamentben és a kormányban is.

„A héten nemcsak a közvetlen érintettetekkel, önkormányzatokkal és gazdaszervezetekkel egyeztettem, hanem munkamegbeszélésre hívtam főként azokat a civil szervezeteket, amelyek a barnamedve megőrzése, az állomány védelme és a menedzsment terén tevékenykednek az utóbbi időben. A Természetvédelmi Világalap (WWF), a Biodiverzitás Megőrzéséért Egyesület (ACDB), a Conservation Carpathia, a Natura 2000 Koalíció, valamint a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselői kapcsolódtak be abba az egyeztetésbe, ahol bemutattuk a minisztérium szándékát. Egy olyan törvényt fogunk kidolgozni, amely az emberi életet tekinti első számú prioritásnak, miközben védjük a medvéket, erre kell a leginkább odafigyeljünk” – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?