Az emberre támadó medve kilövését kéri a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

A hétvégi medvetámadást követően Sepsiszentgyörgy önkormányzata arra kérte a Környezetvédelmi Minisztériumot: helyezzék át vagy lőjék ki azt a sugásfürdői medvét, amelyik a hétvégén szétmarcangolt egy kocogó férfit.

A városháza által benyújtott kérelem alapjául szolgál az a tény is, hogy túlságosan elszaporodtak a medvék a Sepsiszentgyörgy környékén található erdőkben, főként Sugásfürdő közelében. Szombaton egy 50 éves férfi esett a medvetámadás áldozatául, miközben a kijelölt turistaösvényen szaladt hívta fel a figyelmet a polgármesteri hivatal. Emellett már a hétvégén arra kérték a csendőrség és a helyi rendőrség munkatársait, hogy a közbiztonság növelése érdekében járőrözzenek a környéken.

Mint arról beszámoltunk a medve szombaton Sepsiszentgyörgy és Sugásfürdő között, egy kijelölt turistaösvényen támadt egy szaladó férfira. A futóruhába öltözött 50 éves férfit akkor látták meg, amikor sokkos állapotban, véresen a város felé tartott. Egy szemtanú a közösségi oldalon számolt be arról, hogy a Honvéd-kút közelében érték utol a talpig véres, futóruhás férfit, akinek a fején skalpolás nyomai látszottak, a vállán harapásnyomok, több sebből vérzett. Sokkos állapotban volt, azt hajtogatta: nem vagyok jól. A környéken sétálók hívtak mentőt a sérülthöz, és gyorsan a sepsiszentgyörgyi kórházba szállították.

András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója elmondta: több harapás, marcangolás, karmolás volt a férfi fején, hátán és hasi-mellkasi részen. A sepsiszentgyörgyi kórházban elállították a vérzést és bevarrták a sebeket majd átszállították Csíkszeredába, ahol idegsebészeti műtétet hajtottak végre rajta mivel a medve többször beleharapott a koponyájába, a halántékcsontja behorpadt, és feltépte a szemüreget is. A műtét után a férfi állapota stabilizálódott.

Antal Árpád polgármester a közösségi oldalán közzétett állásfoglalásában leszögezte: „fontosnak tartom, hogy védjük a természetes környezetet, s ezzel együtt a medvéket, de az emberi élet a legfontosabb! Tudom, hogy most sokak számára érzékeny téma a medvetámadások ügye, de a határozott lépésekre nagy szükség van, nem szabad tovább halogatni!”.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: Romániában 5 éve tiltották be a nagy húsevő vadak, így a medvék és farkasok vadászatát, és ennek a szélsőséges döntésnek az árát ártatlan emberek fizetik meg! „Ez a helyzet már tarthatatlan, mielőbb megoldást kell találni a medvekérdésre, mert ez a helyzet már túlmutat a normalitáson, felbomlott az egyensúly az ember és veszélyes nagyvad között” fogalmazott Antal Árpád.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az önkormányzat felhívja a lakók figyelmét, hogy legyenek óvatosak, és közlekedjenek körültekintően a Sugásfürdő környéki erdőkben. Amennyiben medve jelenlétét észlelik, azonnal értesítsék a hatóságokat a 112-es egységes segélyhívó telefonszámon. Semmilyen esetben ne közelítsék meg, és ne akarják etetni vagy fényképezni az állatokat. Emlékeztetnek, hogy a sepsiszentgyörgyi városháza már áprilisban is értesítette a megyei vadásztársaságot egy medvecsalád felbukkanásáról Sugásfürdőn, kérve, hogy tegyék meg a megfelelő intézkedéseket az emberek életét, javait, a turistákat és a környéken sportolókat fenyegető veszély elhárítása érdekében.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?