A kórházon belüli fertőzések megelőzésére indítanak kísérleti projektet Marosvásárhelyen

Kísérleti projekt indul a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban a kórházi fertőzések csökkentése érdekében. Az európai finanszírozású projekt két éve indult, és fő célja az antimikrobiális rezisztencia korlátozását célzó országos stratégia kidolgozása.

A nozokomiális, azaz kórházi fertőzések a betegségek olyan csoportját jelölik, amelyek a kórházi vagy egészségügyi intézményben való tartózkodás alatt vagy az onnan való távozás után jelentkezik olyan betegeknél, akik nem a fertőzés miatt kerültek kórházba. A kritériumok alapján legalább 48 órának, de legfeljebb 30 napnak kell eltelnie a fertőzés jelentkezése után, hogy azt kórházi fertőzésnek minősíthessék. A kórházi fertőzések és az általános fertőzések között különbség van elsősorban a kórokozókban, a terjedési mechanizmusokban és abban is, hogy a kórházba kerülők elsősorban az egészségügyi állapotuk miatt jobban ki vannak téve a fertőzéseknek.

Országos szinten öt olyan kórház van, amelyek elsőként alkalmazzák ezeket az irányelveket, az egyik ilyen kórház – ahol a kísérleti projektet jóváhagyták – a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház. A tavaly kidolgozott irányelveket áprilisban kezdi alkalmazni az egészségügyi intézmény.Fotó: Facebook

„Az országban akut probléma az antimikrobiális rezisztencia – azaz amikor a mikrobák ellenállóképessé válnak azokkal a gyógyszerekkel szemben, amelyekkel korábban kezelni lehetett őket – és a kórházi ellátással összefüggő fertőzések. A kísérleti projekt a kritikus állapotú betegek, különösen az intenzív osztályon lévők helyzetét vizsgálja, illetve ezen betegek kórházi környezetének javítását célozza meg” – közölte dr. Szász Izabella, a projekt orvosszakértője. Hozzátette, a mikrobiológia, epidemiológia és fertőző betegségek területén a következő lépés az, hogy ezeket az eszközöket a valóságban is kipróbálják és alkalmazzák a kísérleti projekt során.

A témában online konferenciát is tartottak A kórházi fertőzések elleni védekezés intézményi kapacitásának erősítése és az antibiotikum-fogyasztás szabályozása Romániában címmel. A projektet a bukaresti Prof. Dr. Matei Balş Országos Járványtani Intézet szakemberei is támogatják a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházzal együttműködve. A program üzemeltetője az egészségügyi minisztérium.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?