Malacok játszottak videojátékot, egész jól boldogultak

A malacok képesek videojátékokat játszani az orrukkal, derült ki az amerikai Purdue Egyetem kísérletéből. A négy állat a játék során egy joystickkel irányított egy kurzort, és ezt akkor is folytatták, amikor már nem kaptak jutalomfalatot, csak szóbeli biztatásra, vélhetően pusztán a kapcsolatteremtés kedvéért, írja a BBC-re és az UPI hírportálra hivatkozva az Agerpres.

Hamlet, Omelette, Ebony és Ivory, bár nem azonos mértékben, de megértette a joystick és a játék közötti összefüggést, és többé-kevésbé képesek voltak teljesíteni a játék követelményeit, ami egyáltalán nem elhanyagolható megvalósítás a kutatók szerint, tekintve, hogy látásuk korlátozott és kezük sincs.

Kate Daniels, egy nagy-britanniai farm tulajdonosa a BBC-nek nyilatkozva megállapította, hogy a tudósok csodálkoznak, de a malacok intelligenciája nem meglepő egyetlen sertéstenyésztőnek sem. Az, hogy képesek reagálni egy helyzetre jutalom érdekében, egyáltalán nem rendkívüli, állapította meg. Ha egy malac szemébe nézel, rájössz, hogy milyen okos, mondta.

Ugyanilyen típusú kísérletnek egyébként majmokat is alávetettek, aki ujjaiknak köszönhetően sokkal bonyolultabb játékokat is képesek voltak játszani.

A kutatók célja, hogy kipróbálják, tudnak-e szimbólumokkal ellátott számítógépes interfész segítségével kommunikálni a malacokkal.

A kutatás csütörtökön jelent meg a Frontiers in Psychology folyóiratban.

Kapcsolódók

Kimaradt?