A nyugtatók nem csak a szorongást, de az empátiát is eltűntetik

Egy új kutatás szerint a patkányok képesek empátiát érezni a társaik iránt. De ha kapnak egy adagot az emberekre tervezett szorongáscsökkentő gyógyszerekből, az nagyban csökkenti az együttérzésüket.

Hogy a patkányok empatikus állatok, azt eddig is tudták; nem most először figyelték meg, hogy segítenek a társaiknak a szökésben. De azt még sosem vizsgálták, hogy mi történik, ha az állatoknak nyugtatót adnak - írja az index.huA patkányoknak midazolamot adtak, amit többnyire érzéstelenítőként és nyugtatóként használnak. Megfigyelték, hogy a begyógyszerezett patkányok ritkábban próbálják kiszabadítani a csapdába esett társaikat, mint a többiek. Viszont még a begyógyszerezett patkányok is hajlandók voltak feszegetni a ketreceket - de csak akkor, ha nem egy társuk volt benne, hanem csokoládé.

"Tudni akartuk, mi hajtja ezeket az állatokat. És a patkányok segítenek egymásnak, mert érdekli őket a másik. Ugyanazon az érzésen kell osztozniuk, hogy segítsenek a csapdába esett patkányon. Ez kulcsfontosságú megállapítás, mert sokat elárul arról, hogy működünk mi - mert mi, emlősök is sokban hasonlítunk a patkányokhoz" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Peggy Mason. A kutatócsoport feltételezi, hogy a patkányok azért nem érezték magukat motiváltnak, hogy segítsenek, mert a begyógyszerezett állatok szívverése nem nőtt meg eléggé ahhoz, hogy az nyugtalanná tegye őket.

Kimaradt?