Átlagban 44 másodpercig bírjuk telefon nélkül, ha unatkozunk

A Würzburgi- és a Nottingham-Trenti Egyetem közös kutatása szerint a kísérletben résztvevők, akik egyedül várakoztak egy teremben, átlagosan csak 44 másodpercig bírták ki okostelefonjaik nélkül.

A Kaspersky Lab megbízásából elvégzett kutatás azt találta, hogy a férfiak csak 21, míg a nők 57 másodpercet vártak. Tíz perc után megkérdezték a résztvevőket, hogy mit gondolnak, mennyi idő után nyúltak telefonjaik után. A legtöbben 2-3 percet mondtak, ami rámutat a jelentős különbségre az észlelés és a valós viselkedés között.

Jens Binder, a Nottingham-Trenti Egyetem kutatója megjegyzezte: "a kísérlet azt sugallja, hogy az emberek sokkal jobban kötődnek ezekhez a készülékekhez, mint azt hiszik, és amikor egyedül vagyunk szinte ösztönösen fordulunk okostelefonjainkhoz, már nem szoktunk várni. Az azonnali információs és kommunikációs lehetőségek által az okoskészülékek sokkal inkább a mai ember digitális társai, mintsem egy technológiai eszköz."

Az egyetemi kutatók továbbá azt találták, hogy a telefon-nyomogatási kényszer egy újonnan megnevezett jelenségre vezetethető vissza, ami az angol-szász országokban már saját szlengesült betűszóval rendelkezik: a FOMO (fear of missing out) az a félelem, amikor attól tartunk, hogy lemaradunk valami fontos eseményről, ha nem vagyunk az interneten.

A tanulmány szerint minél többet használjuk telefonjainkat, annál stresszesebbek leszünk, de amikor az általános elégedettségükről kérdezték a résztvevőket, nem volt különbség a sokat-használók és a keveset-használók között – írja a HVG.

Kapcsolódók

Kimaradt?