A háziorvosok kevesebb mint egyharmada vesz részt az oltási kampányban

Romániában a családorvosok kevesebb mint egyharmada vállalt eddig szerepet a koronavírus elleni oltási kampányban: ők az immunizáltak alig több mint tíz százalékát oltották be az utóbbi hónapban – derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetőjének keddi sajtóértekezletén.

Valeriu Gheorghiță katonaorvos, a kampány koordinátora elmondta: az országos egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban lévő 9583 családorvos közül eddig 2958 csatlakozott az oltási kampányhoz.

Mint ismert, az országban az utóbbi hónapban jelentősen visszaesett az oltási hajlandóság, és főleg a falusiak körében nagyon alacsony (többnyire csak egy számjegyű) az immunizáltak százalékos aránya.

A családorvosi rendelők május 4-én kezdték meg ezt igénylő pácienseik koronavírus elleni immunizálását, bevonásuktól pedig azt remélték a hatóságok, hogy azokhoz is eljuttatják a vakcinát, akik nem keresik fel a városi oltópontokat. Eddig azonban a családorvosok kevesebb mint harmadát sikerült mozgósítani, és a kampányban részt vevő orvosok többsége nem falun, hanem városban rendel.

Az eltelt egy hónap alatt több mint egymillióval nőtt az immunizáltak száma, közülük alig 127 ezren kapták meg az oltást a családorvosuktól, többségük (58 százalékuk) a falusi rendelőkben.

(Címlapi illusztráció forrása: MTI)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?