Romániában már csak az nem oltja be magát, aki nem akarja

Vakcina van, de az oltási kampány tempója egyre csökken. Az országos kampányt koordináló bizottság elnöke, Valeriu Gheorghiță katonaorvos szerint Romániában már csak az nem kap koronavírus elleni oltást, aki nem akar.Forrás: gov.ro

Ezen pedig nem lehet segíteni sem szervezéssel, sem logisztikával, sem kommunikációs kampánnyal, adta értésre a katonaorvos. Úgy látja, a probléma alapja, hogy az emberek bizalmatlanok a hatóságokkal szemben, és ezt a bizalmat nem lehet egyik napról a másikra visszanyerni. „Általában gond van Romániában az oltási hajlandósággal, nem csak a Covid-19 esetében” – fogalmazott a G4media szerint.

Arra a kérdésre, hogy szeptember elsejéig elérjük-e a 10 millió beoltottat – mint ahogy a hatóságok azt korábban remélték –, Gheorghiță azt mondta, kapacitás, oltóanyag, személyzet van arra, hogy a kitűzött célt teljesítsék, de ha az emberek nem akarnak oltakozni, nem lesz meg a 10 millió beoltott.

A katonaorvos hozzátette azt is, a vakcina azért fontos, mert védi az egészségünket. Szerinte ezt kell hogy megértsék az emberek, mert az átoltottsággal járó kiváltságok nem elég motiválóak ahhoz, hogy felpörögjön az oltási kampány.

Az országos oltási kampány koordinátora ismertette azt is: június 2-a óta 9394, 12 és 15 év közötti személyt immunizáltak. Legtöbbjüket Bukarestben, majd Kolozs, Ilfov, Temes és Iași megyében.

Továbbá közölte: ez idáig a mindkét dózissal beoltott személyek 0,1 százaléka kapta el oltás után a koronavírus-fertőzést, ez 4718 személyt jelent. Az első dózist felvettek közül 23 689-en kapták el a fertőzést, ez az első adaggal beoltottak 0,5 százalékát jelenti. Az első oltás beadásától a SARS-CoV-2 fertőzés igazolásáig eltelt idő átlagban 12 nap volt, és ez idő alatt még nem alakult ki immunválasz, magyarázta a katonaorvos.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?