A Romániai Municípiumok Egyesülete kiszámítható távfűtési programot kér a kormánytól

A polgármesterek a közigazgatási reformot is sürgetik, amit a bürokrácia ellenszerének tartanak.

A Romániai Municípiumok Egyesülete kiszámítható távfűtési programot kér a kormánytól a fórum elnöke, Emil Boc kolozsvári polgármester szerint. „Kiszámítható programot kérünk a kormánytól a távfűtésre, hogy tudjuk, mi vár ránk jövő télen. Értékeljük ugyanakkor, hogy a kormánynak eddig is sikerült megoldásokat találnia az energiaárak korlátozására és a fűtés támogatására, ahol ez lehetséges volt” - mondta Boc az egyesület vezetőbizottságának hétfői ülése után.Nem mindegy, hogy mennyit fizetünk majd jövő télen a fűtésért | Fotó: Molnár Boglárka

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy az egyesület számára a decentralizáció továbbra is az egyik „fő prioritás” a közigazgatási reform és a közigazgatási-területi átszervezés mellett. Az egyesület arra kéri a kormánykoalíciót, hogy tűzzék politikai napirendre az ország közigazgatási-területi reformjának kérdését, mert ettől függ a bürokráciamentesítés, a decentralizáció, a hatékonyság és „egy minden szempontból működőképes Románia” - tolmácsolta Boc.

Az oktatási miniszterrel arról tárgyaltak, hogy az iskolákban létre kellene hozni az ügyvezető igazgatói állást. Az ezt betöltő személy közvetítő lenne a polgármester, a helyi közigazgatás és az iskola között, és a közbeszerzésekkel, az iskolában szükséges javítási munkálatokkal, a közpénzek felhasználásával foglalkozna, magyarázta az egyesület elnöke.

Elmondása szerint erre azért van szükség, mert az önkormányzatok „egy rakás pénzt” adnak az iskoláknak, de nem tudják ellenőrizni ezek felhasználását, mert a törvény ezt nem teszi lehetővé. Ugyanakkor a tanintézmények „legtöbbször nem rendelkeznek a szükséges szakértelemmel ahhoz, hogy ezeket a kiadásokat a lehető leghatékonyabbá tegyék”.

Hozzátette, az is szóba jöhet, hogy több iskolának legyen közösen egy adminisztratív igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?