A román lobogó napja: nagyot bakizott Bukarest főpolgármestere

Körülbelül egy óra múlva törölte Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere azt a bakit, amelyet a román lobogó napja alkalmából követett el ünnepi Facebook-bejegyzésében.

Az elöljáró a bejegyzésben azt ecsetelte, hogy a román zászlót alkotó három szín – a piros, a sárga és a kék – a román nép múltját, jelenét és jövőjét egyesíti.

„Ha tiszteljük zászlónkat, akkor azt a történelmet, kultúrát és hagyományt tiszteljük, amely meghatározza ezt a népet” – vélte bejegyzésében a főpolgármester, aki a gondolatsor végén, amelyben a zászló méltó megünneplésére szólította fel honfitársait, a #treiculoricunoscpelume hashtaget használta.

 

Ez azonban a kommunista Románia himnuszának első sora is, annak a himnusznak, amelyet az 1989 forradalom után az első intézkedések között váltottak le a mostanira.

Gabriela Firea Facebook-oldala az eset után ismét elérhetetlenné vált. Korábban akkor „pihentette az oldalt”, amikor Simona Halep teniszbajnok Roland Garros-trófeát  bemutató ünnepségét követően a "sorosista összeesküvőket" vádolta azzal, hogy kifütyülték a Nemzeti Arénában, és a bejegyzésére elmarasztaló kommentek érkeztek.

A címlapfotó forrása: Evenimnetul Zilei

Kapcsolódók

Kimaradt?