Négyéves gyermek a kanyaró újabb áldozata

Ötvenre nőtt a kanyaró halálos áldozatainak száma, miután újabb gyerek vesztette életét a járvány miatt - közölték pénteken a román hatóságok.

Az ötvenedik halálos áldozat egy négyéves gyerek Iași megyéből. A hatóságok heti rendszerességgel közölt statisztikája szerint a járvány kezdete óta (2016) a kanyaróvírussal fertőzött betegek száma elérte a 12 648-at. Nagy többségük gyerek, több mint nyolcezren négy évnél kisebbek, további 2 200-an pedig az 5–9 év közötti korosztályhoz tartoznak.

Az elmúlt héten újabb 280 megbetegedést jelentettek az ország 15 megyéjében és Bukarestben. A legtöbb új megbetegedést a keleti országrészben Bákó, Konstanca, Vrancea, Iași és Vaslui megyékben jegyezték. Tavaly ősszel lassult a vírus terjedése, márciustól azonban ismét kétszáz fölé nőtt a heti megbetegedések száma. Tavaly a vírus főként az ország nyugati részén terjedt, így eddig legtöbben Temes és Arad megyében haltak meg.

Azt követően robbant ki a járvány, hogy 2014-ben a szülők tömegesen kezdték megtagadni a kanyaró elleni vakcina beadását gyermekeiknek, de a vakcinaellátással is gond volt. A beoltott gyerekek aránya így egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent.

Kapcsolódók

Kimaradt?