Havi 64 euró támogatást adna egy törvénytervezet a nyugdíjas szolgálati kutyáknak

Kötelezővé tenné egy törvénytervezet az állatorvosi ellátást azon kutyák és lovak esetében, amelyek a rendőrségnél, a tűzoltóságnál vagy a határvédelemnél dolgoztak és nyugdíjba vonultak - tájékoztat az EuroNews. Ehhez havi mintegy 64 euró támogatást is adnának.

Az új „nyugdíjtörvény” évente mintegy 100 kutyára és lóra terjedni ki. 

Romániában nincs egységes szabályozása, hogy mi történjen azokkal az állatokkal, amelyek letölti szolgálati idejüket. Minden olyan hatóság, amelyik lovakat vagy kutyákat használ, maga dönt arról, hogy mi történjen az állatok, ha betöltötték a nyugdíjas korhatárt.

A bukaresti rendőrségnél most az a gyakorlat, hogy a leszerelt állatokat megtarthatják, akikkel együtt szolgáltak, de ha a korábbi társak ezt nem szeretnék, akkor legtöbbször civil szervezetek menhelyei fogadják be őket, vagy egy másik hatóság, ahol még tovább dolgozhatnak. Egy ló átlagosan 13 és fél évig végezhet munkát egy szervezet kötelékében, egy kutyát hét éven keresztül dolgoztathatnak. Az idő letelte után is tovább szolgálhatnak, de állatorvosi engedélyüket évente meg kell hosszabbítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?