„Bazmegelő” rendőrök Baróton: megszólalt a parancsnokuk is

Néhány órával az incindens után, már szombat este értesült a baróti rendőrség parancsnoka arról, hogy hangfelvételek bizonyítják: több beosztottja minősíthetetlen módon viselkedett egy helyi fiatallal igazoltatás közben. Az ügyben belső vizsgálat indult.

„Már az incidens után, szombat este megtudtam, hogy mivel gyanúsítják a beosztottjaimat” – jelentette ki kedden a Maszolnak a baróti rendőrség parancsnoka. Radu Sebastian Mireț felügyelőtől azt kérdeztük: van-e tudomása arról, hogy túlkapásokkal gyanúsít négy rendőrt egy helyi fiatalember, akinek az autóját leintették szombat este.

Mint korábban írtuk, a fiatal sofőrnek hangfelvétele van arról, hogy a hatóságiak be sem mutatkoztak, igazoltatás közben erőszakkal fenyegették és minősíthetetlen hangnemben beszéltek vele. Az egyik rendőr ezt kiabálta neki: „Nem szégyelled magad, jártatod a pofádat? Úgy kirángatlak a kocsiból, bazmeg, hogy…” A fiatal azt állítja, igazoltatás után bevitték az őrsre, amelynek irodájában a „bazmegelő” rendőr fizikailag is bántalmazta.

A parancsnok elmondta, nem áll módjában kommentálni az esetet, mert ez Kovászna megyei rendőrség sajtóirodájának hatáskörébe tartozik. A felügyelő annyit megjegyzett: tudomása szerint a sajtóiroda hamarosan közleményt fog kiadni, amiből majd kiderül, hogy „valójában mi történt szombat este.”

A Kovászna megyei rendőrség szóvivője, Nicoleta Marin-Tolvaj a Maszolnak elmondta: belső vizsgálat indult a baróti ügyben, de azt nem tudni még, hogy ez mikor zárul le. „Amint lezárult, tájékoztatjuk az eredményekről a közvéleményt. Annyit elmondhatok: nulla toleranciával viszonyulunk minden olyan esethez, amelyben a rendőreink megsértik a hivatásuk etikai kódexét” – jelentette ki a szóvivő.

Az igazoltatott baróti fiatal birtokában lévő felvételek mindenesetre azt bizonyítják, hogy a rendőrök megszegték a hivatásuk etikai kódexét, amely szerint tiszteletet kell tanúsítaniuk az állampolgárok iránt, igazoltatás közben pedig határozottan, de udvariasan kell fellépniük.

Kapcsolódók

Kimaradt?