Dűlőre jutottak a vezetőséggel a sztrájkoló parajdi sóbányászok

Folytatódik a sókitermelés a parajdi bányában, miután a sztrájkolók megegyeztek az Országos Sóipari Társaság (Salrom) vezetőségével és hozzájárultak egy megállapodás aláírásához. 

Seprődi Zoltán, a parajdi sóbánya igazgatója arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek, hogy ismét dolgoznak a kietermlési részlegen, és a turisztikai tevékenység is újraindult. A sztrájkolók küldöttsége kedden találkozott a Salrom vezérigazgatójával, Matei Dumitruval. A tárgyalások eredményeképpen aláírtak egy írásbeli megegyezést, és felfüggesztették a sztrájkot. 

Kelemen József, a sóbánya szakszervezetének vezetője arról tájékoztatott, hogy a megállapodás értelmében a Salrom vezetősége nem kér kártérítést a munkabeszüntetés okozta elmaradások miatt, ugyanakkor megígéri, hogy meghatározatlan idejű munkaszerződést köt 13 olyan dolgozójával, akiknek eddig záros határidejű szerződésük volt. Bérnövekedést is ígért a sóipari vállalat vezetősége, ennek mértékéről azonban Kelemen nem tudott nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy 'még nem számolták ki'. 

A parajdi sóbánya vezetőcseréjére vonatkozó követelésről Kelemen József azt mondta: a Salrom vezérigazgatója ígéretet tett, hogy kiértékeli a bányaigazgató tevékenységét, és 45 napon belül választ ad a leváltására vonatkozó kérésre. 

A parajdi sóbányában február 22-én kezdődött el a sztrájk. A bányászok a bérek közti egyenlőtlenségek megszüntetését, az alapfizetések 20 százalékkal való emelését és a vezetőség leváltását követelték. A sószállítmányok nem érkeztek meg a megrendelőkhöz, ez az utak karbantartásában is gondokat okozott. A sót csak kedden, február 27-én kezdték el ismét szállítani a parajdi sóbányából, miután Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus arra figyelmeztette a bányászokat és a bánya vezetőségét, hogy a sószállítás felfüggesztése nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?